Nederlandse huurhuizen op buitenlandse markt

De Nederlandse huurmarkt moet aantrekkelijk worden voor buitenlandse investeerders. Met bier en bitterballen worden ook de Britten warm gemaakt voor een Hollands 'straatje'.

Huurhuizen die de noodlijdende Maastrichtse woningstichting Servatius te koop zette. Ze zijn allemaal verkocht.Beeld Frank Schall

'Ik ben hier als nederige dienaar van jullie geluk', grapt Mark Frequin kort voor zijn presentatiepraatje op de Nederlandse ambassade in hartje Londen tegen de directeur van woningcorporatie Rochdale. Aan ongeveer 25 vertegenwoordigers van internationale banken en investeringsfondsen zal de directeur-generaal van het ministerie voor Wonen dinsdag uitleggen wat de investeringskansen zijn op de Nederlandse woningmarkt. Zodat corporaties hun woningen voor een zo hoog mogelijke prijs kunnen verkopen.

Jarenlang lukte het maar niet buitenlandse investeerders zover te krijgen dat ze geld in de Nederlandse huurmarkt staken. En al helemaal niet in sociale huurwoningen. Er viel niet genoeg aan te verdienen en de Nederlandse huurwetgeving is zo streng gereguleerd door de overheid dat ze het niet aandurfden, was het verhaal. Alleen woningcorporaties en enkele Nederlandse pensioenfondsen deden het.

Maar sinds vorig jaar is dat veranderd. Grote Britse en Duitse investeringsfondsen boden tegen elkaar op om duizenden sociale huurwoningen te verwerven die in 2014 op de markt kwamen. In totaal investeerden buitenlanders vorig jaar 1,5 miljard euro in de Nederlandse woningmarkt, becijfert makelaar Capital Value, die de bijeenkomst in Londen organiseert. Zo kocht het Duitse vastgoedfonds Patrizia 5.500 huurwoningen van de noodlijdende corporatie Vestia en kocht de Britse vermogensbeheerder Round Hill Capital bijna 3.800 woningen van het Woninginvesteringsfonds (WIF).

En dat smaakt duidelijk naar meer. De investeerders en bankiers uit de City, veelal mannen, luisteren dinsdag aandachtig terwijl Frequin enthousiast heen en weer hipt voor de sheets. Daarop staat te lezen wat er de afgelopen jaren allemaal veranderd is op de Nederlandse woningmarkt. 'Hypotheekrente beperkt, huren mogen meer stijgen wanneer de bewoner veel verdient en corporaties kunnen hun bezit gemakkelijker verkopen.' Allemaal redenen om nu in te stappen dus.

Beeld Frank Schall

Laag rendement

Als de ambassadeur na afloop van de presentaties bier en bitterballen laat aanrukken door obers in smoking, blijkt er nog een factor die de investeerders richting sociale huurwoningen drijft. 'Het rendement op andere beleggingen is zo laag dat de huurmarkt met zijn relatief lage rendementen nu aantrekkelijker wordt', zegt een voormalig Nederlandse bankier die bemiddelt tussen beleggers en zakenbanken die willen investeren in de Nederlandse woningmarkt. 'Veel investeerders hebben dat eerder gedaan in Duitsland en nu denken ze: dat moet toch ook in Nederland kunnen.'

Niet iedereen is enthousiast over de interesse van het internationale grootkapitaal. 'Deze beleggers zijn allemaal uit op een zo hoog mogelijk rendement. Dat betekent huren verhogen en zoveel mogelijk sociale huurwoningen liberaliseren', zegt directeur Ronald Paping van de Woonbond. Van zijn collega's in Duitsland heeft hij begrepen dat de buitenlandse huisbazen het bovendien niet zo nauw nemen met service en onderhoud voor hun huurders.

Paping, niet aanwezig op de bijeenkomst in Londen, vindt het ongepast dat een vertegenwoordiger van het ministerie meedoet aan 'de uitverkoop' van het Nederlandse corporatie-bezit. 'In het regeerakkoord staat dat de voorraad sociale huurwoningen op peil moet blijven, dat vind ik niet te rijmen met het verkopen van diezelfde woningen.'

Uitholling

Minister Stef Blok voor Woningmarkt heeft het afgelopen jaar regelmatig gezegd dat de interesse van de beleggers een goed teken is. Eindelijk komt er een segment van 'middeldure huur' nu er buitenlandse geldschieters komen, is het verhaal van de minister.

Maar zolang er geen nieuwe corporatiewoningen bijgebouwd worden, is het netto slechts een uitholling van de voorraad goedkope huurwoningen, vindt Paping. Dat blijkt ook uit de cijfers die directeur Martijn Snijders van Capital Value tijdens zijn presentatie op het scherm tovert. De schaarste wordt door hem duidelijk gepresenteerd als goed nieuws voor beleggers.

'Wij zijn inderdaad niet bezig met het functioneren van de Nederlandse woningmarkt', erkent de Nederlandse medewerker van zakenbank Goldman Sachs bij de bitterballen. 'Onze opdracht is zoveel mogelijk geld verdienen voor de mensen van wie wij het geld beheren.' Toch denkt hij dat de komst van veel buitenlandse banken en investeerders goed nieuws is voor de woningmarkt. 'Als financiers graag instappen, komt er ook weer geld binnen voor nieuwbouw.'

Beeld Frank Schall

'Ik heb veel nagedacht over de opmerking dat wij alleen maar kopen en niets bouwen', zegt de medewerker van Round Hill Capital. Hij heeft het verwijt duidelijk vaker gehoord. 'Zelf bouwen is voor ons te riskant, maar wij kopen wel woningen van partijen die op hun beurt weer bouwen. Zo helpen we met ons geld de markt dus wel op gang.' Dat klopt, zegt makelaar Snijders. 'Round Hill kocht vorig jaar bijna 1.500 woningen van CBRE, dat namens pensioenfondsen belegt. CBRE gaat nu weer nieuwe huizen bouwen. 'Deze bijeenkomst is gewoon een goede zaak voor de Nederlandse woningmarkt.'

René Grotendorst, de directeur van Rochdale, heeft met interesse gevolgd hoe de makelaars van Capital Value hun wervende verhaal over investeren houden. 'Goed te zien hoe ze dat verkopen, maar ik vraag mij eerlijk gezegd af of corporaties wel zoveel huizen willen verkopen de komende jaren. Afgelopen jaar waren er enkele noodlijdende corporaties die noodgedwongen grote portefeuilles verkochten, zoals Vestia, WIF en Servatius. Maar zulke grote deals zijn zeldzaam.' Als de beleggers veel Nederlandse huurhuizen willen, zit er volgens hem maar één ding op: 'Dan moeten ze die zelf bouwen.'

Beeld Frank Schall
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden