NIEUWS

Nederlandse gamesreus Azerion neemt nog een voorschot op beursgang

Azerion, een Nederlandse uitbater van ruim 16 duizend online-games, heeft met de uitgifte van obligaties 200 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf in Schiphol-Rijk gaat het geld steken in de verdere uitbreiding van zijn diensten in Europa, waar het al in negentien landen actief is. Ook wordt het geld gebruikt om een eerdere obligatielening te herfinancieren.

Peter van Ammelrooy
De game Zoomumba, onderdeel van Spil Games, dat vorig jaar door Azerion ingelijfd werd. Beeld Henk Brands
De game Zoomumba, onderdeel van Spil Games, dat vorig jaar door Azerion ingelijfd werd.Beeld Henk Brands

Azerion is de grote onbekende van de Nederlandse gameswereld. Het bedrijf werd in 2016 opgericht door twee Nederlanders van Turkse afkomst. Sindsdien kocht Azerion zo’n veertig bedrijven op die games ontwikkelen en andere vormen van online-vermaak, zoals Zoomin.TV. Het gaat vaak om kleinere ondernemingen die over hun hoogtepunt zijn, zoals Hyves Games, in 2013 de voortzetting van het sociale netwerk Hyves.

De omzet, 197 miljoen euro in 2019, komt voor 60 procent uit advertenties en voor een ander deel uit aankopen die gamers in spellen doen. Het bedrijf telt 850 werknemers en 350 miljoen unieke gebruikers.

Vorig jaar trok Azerion de aandacht met de inlijving van Spil Games, waarmee het dertig webportalen met computerspelletjes in handen kreeg. In 2018 had Azerion al de mobiele tak van Spil Games overgenomen. Begin dit jaar maakte het Nederlandse bedrijf bekend dat het de resterende aandelen had gekocht van de Finse spellenmaker Sulake, de maker van Habbo, een online-gemeenschap voor tieners en jongvolwassenen.

In interviews zegt topman Atilla Aytekin bij herhaling dat hij Azerion begin 2022 naar de beurs wil brengen. Een obligatie-uitgifte vorig maart op de beurs van Frankfurt werd gezien als een generale repetitie. Die leverde al 60 miljoen euro op, maar wel tegen de relatief hoge rente van 8,5 procent. Kenners zien dat als een aanwijzing dat geldschieters Azerion zien als een investering waaraan risico’s kleven. Voor de uitgifte van de nieuwe obligaties klopte Azerion aan bij beleggers op de effectenbeurs van Stockholm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden