Nederlandse economie presteert beter dan meeste eurolanden

De economische groei in eurozone blijft dit jaar zwak (0,8 procent) en trekt ook volgend jaar (1,1 procent) maar een beetje aan. Betere groeicijfers verwacht de Europese Commissie pas vanaf 2016 (1,7 procent). Nederland doet het iets beter dan de meeste andere eurolanden, het lijkt de weg omhoog te hebben gevonden.

Winkelend publiek in de binnenstad van Utrecht. Beeld anp

'De economische situatie en de werkgelegenheid verbeteren niet snel genoeg', zei Europees Commissaris Katainen (Banen & Groei) vanmorgen tijdens de presentatie van de economische najaarsvoorspellingen. Die zijn vergeleken met de voorjaarsramingen naar beneden bijgesteld. Volgens Commissaris Moscovici van Economische Zaken en Financiën zijn er geen makkelijke oplossingen voor de crisis. Geloofwaardige begrotingen, forse hervormingen en investeringen zijn alle drie nodig. 'We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen: in Brussel, in de hoofdsteden en in onze regio's', aldus Moscovici.

Zijn eigen land, Frankrijk, doet het economisch aanzienlijk slechter dan het gemiddelde in de eurozone (0,7 procent groei in 2015). Ook kampt Frankrijk met een te hoog financieringstekort: 4,5 procent in 2015 en 4,7 procent in 2016, terwijl het tekort volgens een bindende afspraak met de andere eurolanden volgend jaar onder de 3 procent moet liggen. De Commissie benadrukt dat het de vorige week door Parijs aangekondigde bezuinigingen van enkele miljarden niet heeft kunnen meenemen in de ramingen. Mogelijk geeft de Commissie Frankrijk volgende week de opdracht extra maatregelen te nemen om de begroting op orde te brengen.

Ook Italië loopt dat risico. Het Italiaanse tekort zit in 2015 weliswaar onder de 3 procent maar de staatsschuld bedraagt ruim 130 procent (meer dan twee keer de toegestane norm) en daalt nauwelijks.

Europees Commissaris Jyrki Katainen van Banen en Groei. Beeld epa

Nederland presteert bovengemiddeld

De economische groei in de eurozone steekt schril af met die in de niet-eurolanden en de Verenigde Staten. Voor de VS raamt de Commissie de groei op 2,2 procent dit jaar en 3,1 procent in 2015. De erfenis van de crisis doet zich in de eurozone nog steeds voelen, met een hoge werkloosheid, geringe binnenlandse vraag en huiver bij banken om kredieten te verstrekken.

Over Nederland is de Commissie optimistischer. De investeringen nemen sinds afgelopen najaar toe, alsook de huizenverkoop en de huizenprijzen. Bovendien stijgt sinds dit jaar de koopkracht van de meeste Nederlanders, een goede zaak voor de economie. De groei in 2015 wordt geraamd op 1,4 procent, het tekort op 2,1 procent. De Commissie waarschuwt dat de Nederlandse economie gevoelig is voor de internationale ontwikkelingen.

Opvallend zijn de relatief sterke groeicijfers volgend jaar voor Griekenland (2,9 procent), Ierland (3,6 procent) en Spanje (1,7 procent), landen die tot voor kort met financiële hulp van de eurozone overeind werden gehouden. Duitsland heeft als enige land in Europa volgend jaar geen financieringstekort meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.