NIEUWSCBS-CIJFERS

Nederlandse economie minder hard getroffen dan die van andere EU-landen

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar minder hard geraakt door de coronacrisis dan het merendeel van de andere EU-landen. Zelfs vergeleken met Duitsland komt Nederland er nog genadig vanaf. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Een gesloten horecazaak in het centrum van Amsterdam.Beeld ANP

In het tweede kwartaal kromp de economie van Nederland met 8,5 procent vergeleken met het eerste kwartaal. Dit was de grootste krimp ooit. Maar in Duitsland kreeg de economie een grotere klap, vergeleken met het eerste kwartaal: 9,7 procent.

Ook België (12,1 procent) en Frankrijk (13,8 procent) kregen het zwaarder te verduren door de pandemie. Met een krimp van 17,8 procent was de Spaanse economie het ergst getroffen in de EU. Finland deed het met een krimp van 4,4 procent het minst slecht.

De forse klappen die de Europese economieën moesten incasseren, worden onder andere veroorzaakt doordat veel burgers aanzienlijk minder uitgeven. In Nederland liep de consumptie terug met 10,8 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar. In Duitsland kromp de consumptie met 9,5 procent, in België 11,5 procent, in Frankrijk 12 procent en in Spanje was dit zelfs 23,7 procent. In Finland en Litouwen was de daling van de consumptie met 6,4 procent het laagst.

Werkloosheid

Ook wat betreft de werkloosheid, die in alle EU-lidstaten sterk opliep, doet Nederland het minder slecht dan veel andere Europese landen. In augustus was 4,6 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. In Spanje zat 16,2 procent van de mensen zonder werk. Slechts een handvol landen had een lager werkloosheidspercentage dan Nederland, waaronder Duitsland en Tsjechië. 

Met 2,6 procent had Tsjechië in het tweede kwartaal de laagste werkloosheid in de EU. Net als Nederland werd echter ook Tsjechië in het derde kwartaal geconfronteerd met een forse stijging van het aantal besmettingen. Verwacht wordt dat dit gevolgen zal hebben voor de lage werkloosheid in het land.  

Ook als het gaat om de jeugdwerkloosheid zijn de verschillen tussen Nederland en de landen die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis groot. Zo was  in Nederland in augustus 11,3 procent van de jongeren werkloos. In Spanje was de jeugdwerkloosheid toen 43,9 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden