Nederlandse economie groeit sneller dan EU

De Nederlandse economie groeit de komende vijf jaar sneller dan het gemiddelde in de Europese Unie. Tussen 1995 en 2000 neemt het bruto nationaal product in Nederland jaarlijks met 2,6 procent toe, 0,3 procent meer dan de andere EU-lidstaten gemiddeld....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Daarmee behoort Nederland samen met Spanje (plus 2,8 procent), Denemarken en Finland (allebei plus 2,7 procent) tot de snelste groeiers van de EU, zo verwacht het Nederlands Economisch Instituut. Het NEI schrijft dat in het onderzoek Europe in 2002 dat het samen met zijn Europese partners heeft uitgevoerd.

De verwachte groei van het bruto nationaal product van 2,6 procent wijst op een verbetering van de Nederlandse economie. In de periode 1991-'95 bedroeg de groei gemiddeld 2,1 procent per jaar.

Ook de Europese Unie als geheel versnelt. Van 1995 tot 2002 komt de groei van de lidstaten uit op 2,3 procent. Tussen '91 en 1995 bedroeg de jaarlijkse toename 1,4 procent. De onderzoekers van het NEI verwachten een piek in de economische groei van de EU in 1999. Het gemiddelde bruto nationaal product stijgt dan ruim 3 procent.

Sterk punt van de Nederlandse economie, aldus het onderzoek, is onder meer de iets bovengemiddelde groei van de investeringen. Het gaat om 3,8 procent jaarlijks tegenover het EU-gemiddelde van 3,7 procent. Ook de naar verhouding lage inflatie speelt Nederland in de kaart. Het tempo van de inflate komt hier op 1,8 procent uit. Het EU-gemiddeld in de EU is 2,5 procent.

De goede gang van zaken in de Verenigde Staten, Zuidoost-Azië, de Latijns-Amerikaanse landen en de overgangseconomiën in Oost- en Centraal-Europa dragen volgens het NEI bij aan de groei van de economie in EU. Die profiteert ook van de hogere koers van de dollar. Een gunstige invloed op het investeringsklimaat hebben ook de goede vooruitzichten voor de consumptie, de lage nominale renteniveaus en het beter benutten van de productiecapaciteit.

Het verzekeringswezen is één van de sterkst groeiende sectoren in de Europese Unie. Zo verwachten het NEI en de andere instituten voor de levensverzekeringen een groei van 14,2 procent. Luchttransport behoort ook tot de snelste kopgroep, met een plus van 7 procent per jaar. Andere sectoren die het voor de wind gaat, zijn de computerhardware (6,2 procent), software (7 procent) en telecommunicatie (7,8 procent).

De branches voor kleding, textiel, steenkool en petroleumproducten zullen volgens de onderzoekers te maken krijgen met een daling in productie-omvang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden