Nieuws

Nederlandse economie groeit nog harder dan verwacht, inkomens maken grootste sprong voorwaarts in 20 jaar

De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal met 3,8 procent, mede dankzij de fors gestegen winsten van bedrijven. Zij deden het afgelopen lente zelfs beter dan in dezelfde periode in 2019, toen niemand nog van covid-19 had gehoord. Ook de inkomens van huishoudens maakten de grootste sprong vooruit in bijna twintig jaar.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dit blijkt uit donderdagochtend gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De groei van 3,8 procent in het tweede kwartaal is een zeldzaam hoge correctie van het CBS, dat eerder uitging van een plus van 3,1 procent. Ten opzichte van lente 2020, toen de coronacrisis zich net aandiende, groeide de economie zelfs met een astronomische 10,4 procent, terwijl het CBS eerder uitging van 9,7 procent.

Meestal blijven dit soort correcties beperkt tot een- of tweetienden van een procent, maar de eerste ramingen zaten er verder naast dan normaal. Dat kwam doordat Nederlanders, net als de overheid, nog meer geld uitgaven dan gedacht, en doordat ziekenhuizen, banken, vervoerders, de reisbranche en de horeca bij nadere beschouwing nog betere cijfers konden overleggen.

Hogere lonen

Ook Nederlandse huishoudens merkten de economische wederopstanding (als het goed is) in hun portemonnee. Inkomens maakten tijdens het tweede kwartaal de sterkste stijging door sinds het voorjaar van 2002. Het zogeheten reëel beschikbare inkomen, dat gecorrigeerd is voor prijsstijgingen, groeide met 3,1 procent. Dit was te danken aan de hogere lonen, die met 5,1 procent toenamen, en aan het grotere aantal banen (plus 3,2 procent) en gewerkte uren (plus 7,2 procent).

Een nadeel is dan weer dat ook de hypotheekschuld van huishoudens fors toenam tijdens het tweede kwartaal, namelijk met 8,7 miljard euro vergeleken met het kwartaal ervoor. Dit is de sterkste stijging sinds de uitbraak van de kredietcrisis in 2008. Als boosdoener noemt het CBS de in 2021 de pan uit rijzende huizenprijzen.

Ook het Nederlandse bedrijfsleven beleefde een aangename lente. De brutowinsten van bedrijven lagen tijdens het tweede kwartaal 12,5 miljard euro hoger dan in 2020, maar ook iets hoger dan tijdens het voorjaar van 2019, toen het economisch gesternte relatief gunstig was. Wel ontvingen bedrijven dit jaar meer (coronagerelateerde) subsidies dan in 2019 – 5 om 2 miljard euro – al was dat weer veel minder dan de bijna 13 miljard aan subsidies van vorig jaar. De gestegen bedrijfswinsten kwamen onder meer op conto van de petrochemische industrie, met bijvoorbeeld miljardenwinsten voor Shell.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden