Nederlandse economie groeit in derde kwartaal

De Nederlandse economie laat in het derde kwartaal van dit jaar een bescheiden groei zien van 0,2 procent het bruto binnenlands product (bbp). Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend in een eerste raming van de Nederlandse economie.

Een medewerker op de veiling in Zaltbommel verplaatst kisten. De bescheiden groei is vooral te danken aan de export. Beeld anp
Een medewerker op de veiling in Zaltbommel verplaatst kisten. De bescheiden groei is vooral te danken aan de export.Beeld anp

De kleine groei is berekend ten opzichte van de voorgaande driemaandsperiode en is vooral te danken aan de export van Nederlandse bedrijven. Het volume van de uitvoer was in oktober bijvoorbeeld 6,4 procent groter dan in september 2013. Een maand eerder groeide de export met ruim 1 procent.

In september hebben Nederlandse bedrijven vooral meer machines, apparaten en transportmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder. Ook de export van chemische producten groeide flink. Alleen de export van aardolieproducten was lager dan een jaar eerder.

Volgens de Exportradar van het statistiekbureau zijn de omstandigheden voor de export in november gunstiger geworden doordat de productiecijfers van de Duitse industrie beter waren.

Flashraming
De cijfers, afkomstig uit een zogenoemde flashraming, doen vermoeden dat de Nederlandse economie nu twee kwartalen op rij een stijgende lijn laat zien. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide het bbp met 0,7 procent. In het eerste deel van dit jaar kromp de economie nog.

Het CBS laat weten dat het herstel van de economie in Nederland, ondanks de positieve cijfers, nog altijd fragiel is. Het conjunctuurbeeld laat bijvoorbeeld al een half jaar geen verbetering zien.

Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken bevestigen deze cijfers 'het beeld dat het economisch herstel weliswaar broos is, maar doorzet'. 'Het is positief dat bedrijven meer investeren, consumenten meer besteden en de export blijft toenemen. Dat zorgt er mede voor dat de werkloosheid voor het tweede kwartaal op rij afneemt.'

Meer beweging op arbeidsmarkt
Ook het voorzichtige herstel van de arbeidsmarkt is in het derde kwartaal voortgezet, blijkt vrijdag uit data van het CBS. Er was sprake van een bescheiden groei van het aantal banen en vacatures.

Voor het tweede kwartaal op rij daalde ook de werkloosheid. Wel nam de langdurige werkloosheid verder toe, aldus het statistiekbureau.
Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden waren er 635.000 mensen werkloos, 37.000 minder dan een kwartaal eerder.

In het tweede kwartaal daalde de werkloosheid ook al, met 12.000, maar begin dit jaar steeg de werkloosheid nog. De daling komt omdat meer werklozen werk vonden, eind vorig jaar daalde de werkloosheid eveneens maar toen kwam dat doordat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.

De werkloosheid nam vooral af onder de 25- tot 45-jarigen. Ook bij jongeren en 45-plussers was sprake van een daling, maar die was minder sterk.

Vijfde kwartaal op rij
In het derde kwartaal zat 45 procent van alle werklozen minimaal een jaar zonder baan. Een jaar eerder was dat nog 35 procent. Bij 45-plussers is de werkloosheid vaak langdurig: ruim 60 procent van de oudere werklozen zat ten minste een jaar thuis.

In het afgelopen kwartaal nam het aantal vacatures verder toe, tot 113.000 eind september. Dat zijn er 5.000 meer dan een kwartaal eerder. 'Het aantal vacatures neemt hiermee voor het vijfde kwartaal op rij toe. De groei van het aantal vacatures manifesteerde zich over de gehele linie, maar was het duidelijkst bij de handel en in de industrie', aldus het CBS.

Ook Europa groeit

Ook de economie van de eurozone is in het derde kwartaal met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande periode. In het tweede kwartaal kwam de groei nog uit op 0,1 procent.

Voor de gehele Europese Unie was sprake van een economische groei van 0,3 procent, tegen 0,2 procent in het tweede kwartaal. Daarmee blijft Europa nog altijd flink achter bij de Verenigde Staten, waar de economie in die twee periodes met achtereenvolgens 1,1 procent en 0,9 procent groeide.

Het bruto binnenlands product (bbp) van alle eurolanden bij elkaar was het afgelopen kwartaal 0,8 procent groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor de hele Europese Unie kwam de groei op jaarbasis uit op 1,3 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden