Nederlandse dochters fuserende verzekeraars

De vier verzekeringsconcerns die betrokken zijn bij de twee samensmeltingen in de Europese verzekeringswereld (Generali, AGF, BAT, Zürich), hebben alle activiteiten in Nederland....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De grootste in Nederland is Generali, en dat bedrijf is ook het langst in Nederland actief. In feite is Generali hier de voortzetting van De Nederlanden van 1870, een bedrijf waarin Generali al in 1933 een belang nam. Pas sinds 1993 werkt het bedrijf onder de naam Generali.

Vorig jaar behaalde Generali Nederland een premie-inkomen van 469 miljoen gulden, en uit beleggingen nog eens 215 miljoen. het bedrijf heeft een beleggingsportefeuille van bijna 3,5 miljard gulden, en heeft dan ook in tal van Nederlandse vennootschappen belangen van meer dan 5 procent. Er werken 483 mensen.

De activiteiten in Nederland van Generali's beoogde fusiepartner AGF zijn beperkt. Via de Belgische volle dochter is wel het bedrijf AGF/De Schelde hier actief. Die kwam onlangs nog in het nieuws toen ze in aanvaring kwam met de verzekeringsagent GS van de in de verzekeringswereld beruchte W. de Witte. AGF trok de licentie voor De Witte in, zodat diens autoverzekeringen nu niet meer in Nederland te koop zijn.

Maar AGF heeft ook een belang van 33,3 procent in de Duitse verzekeraar Aachener und Münchener. Royal Nederland is daarvan een volle dochter. Deze maatschappij haalde vorig jaar met 870 mensen een (premie- plus beleggings-) inkomen van 1,45 miljard gulden, en boekte daarop 79 miljoen gulden winst. AGF zelf wil verder geen toelichting geven.

Zürich haalt in Nederland uit verzekeringen 863 miljoen aan premies binnen, en heeft daarvoor 485 mensen in dienst. De activiteiten van Zürichs beoogde partner BAT zijn verwaarloosbaar. BAT-dochter Eagle Star verkoopt via de Rotterdamse verzekeraar Amsterdam Holland herverzekeringspolissen (verzekeren van verzekeraars), maar slechts op kleine schaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden