'Nederlandse beursnotering blijft aantrekkelijk'

AMSTERDAM (ANP) - Hoewel de concurrentiepositie van de Amsterdamse effectenbeurs er niet beter op wordt, is NYSE Euronext nog steeds aantrekkelijk genoeg voor een beursnotering voor Nederlandse bedrijven.

Dat was donderdag de conclusie op een congres van de belangenorganisatie van Nederlandse beursfondsen VEUO.

,,Wall Street is positie aan het verliezen en Amsterdam staat ook onder druk'', zei hoogleraar ondernemingsfinanciering Kees Cools. Sinds 2000 zijn ongeveer honderd Nederlandse ondernemingen van de beurs verdwenen, terwijl er slechts dertig bijkwamen.

Weinig beursgangen

,,Een beperking is de relatief kleine thuismarkt. Dat betekent dat we heel weinig nieuwe beursgangen hebben'', stelde Joost van der Does de Willebois, directeur van NYSE Euronext. Volgens hem is een beursnotering ,,voor bedrijven die echt willen groeien onontbeerlijk''. Ook volgens minister Wouter Bos (Financiën), die wil dat de kosten van een beursgang omlaag gaan, is de Amsterdamse beurs onmisbaar.

Bos kondigde donderdag maatregelen aan die ,,én zorgen voor een beter evenwicht tussen belang en invloed, én de kwetsbaarheid van Nederlandse bedrijven verminderen''. Hij wil dat aandeelhouders met een belang van ten minste 3 procent, met een ja of nee aan de onderneming dienen duidelijk te maken of zij bezwaar hebben tegen de koers van het bedrijf. ,,Op die manier kunnen ondernemingen in een vroeg stadium horen wat de aandeelhouders willen'', aldus de minister.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden