Nederlandse bedrijven en ngo's hebben last van inreisverbod: 'Dit is heel vervelend'

Meerdere Nederlandse bedrijven en ngo's lijden onder het tijdelijke inreisverbod dat president Donald Trump heeft afgekondigd. Bij vestigingen van chipmachinefabrikant ASML werken wereldwijd 46 mensen die wegens hun nationaliteit last kunnen krijgen van het Amerikaanse decreet. Onder hen bevindt zich minstens één werknemer die momenteel op reis is. Diens zaak wordt nu onderzocht.

Reizigers die wegens het decreet van Trump vastzitten worden opgevangen door bekenden. Beeld photo_news
Reizigers die wegens het decreet van Trump vastzitten worden opgevangen door bekenden.Beeld photo_news

ASML heeft het beste talent nodig dat de wereld te bieden heeft, aldus het wereldberoemde bedrijf uit Veldhoven in een reactie. 'Wij zijn een smeltkroes van verschillende achtergronden, talenten en vaardigheden, met meer dan 16 duizend werknemers met 105 verschillende nationaliteiten. Iedereen is welkom en hoort erbij.' Alles dat het aannemen van het beste talent beperkt en het reizen van werknemers tegengaat 'helpt niet', aldus een woordvoerder van ASML, daarbij doelend op het beleid van Trump. 'Zonder onze internationale collega's zouden we het simpelweg niet redden.'

Belangenorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland delen de zorgen die breed leven, zegt een woordvoerder in een reactie. 'Terrorisme moet gericht en intensief worden bestreden, maar niet door mensen uit bepaalde landen of met een bepaald geloof de toegang tot een land te ontzeggen. We steunen de inzet van het Nederlandse kabinet.' De organisaties voor werkgevers en het midden- en kleinbedrijf kunnen nog niet inschatten in welke mate Nederlandse bedrijven last krijgen van het inreisverbod, maar houden 'uiteraard' een vinger aan de pols bij hun leden.

Een bedrijf als Urenco, dat in onder meer Almelo uranium verrijkt, heeft geen last van Trumps maatregel. 'Wij hebben geen Iraniërs in dienst, en ook geen Syriërs of Irakezen', zegt een woordvoerder. 'Nooit gehad ook.' Urenco heeft een strikt veiligheidsbeleid, opgelegd door de Nederlandse, Duitse en Britse overheid. Dit komt erop neer, al staat het er niet met zoveel woorden, dat iemand die connecties heeft in landen als de zeven die Trump heeft uitgezonderd, nauwelijks kans heeft er binnen te komen.

Unilever is ook gevraagd of werknemers door het besluit van Trump worden geraakt en hoe het bedrijf over het decreet denkt, maar wil niet reageren. Unilever-topman Paul Polman toont zich op Twitter wel kritisch op het beleid van Trump. 'Wanneer we eigenwaarde meten als netto-waarde, weten we dat we in de problemen zitten', aldus Polman, met een link naar een stuk over Trumps filosofie over 'winnen'.

Shell kan naar eigen zeggen pas na de bekendmaking van de jaarcijfers reageren. Het bedrijf zit in een zogeheten 'closed period', waarin het geen koersgevoelige informatie naar buiten mag brengen. Philips onderzoekt nog of werknemers door het decreet van Trump zullen worden getroffen.

Lees ook

In Silicon Valley struikelen bedrijven over elkaar heen om het 'moslimdecreet' en de vluchtelingenstop van president Donald Trump te veroordelen. De druk om zijn beleid te verwerpen is enorm.

Ngo's

Ook ontwikkelingsorganisatie Cordaid zegt last te hebben van Trumps immigratiemaatregel. 'In maart zouden we met vier vrouwen uit Libië naar New York gaan', zegt Paul van den Berg van Cordaid, 'naar de vergadering van de VN-Commissie voor de Status van Vrouwen. Dat kan dus niet doorgaan. Dat is heel vervelend voor deze mensen.'

Cordaid komt volgens Van den Berg 'heel vaak' in de Verenigde Staten, en ook heel vaak met mensen uit een van de zeven getroffen landen. Vooral voor bijeenkomsten van de Verenigde Naties of van de Wereldbank.

Cordaid zelf krijgt er ook last mee. De Soedanees Eltayeb Omer was tot voor kort directeur Afghanistan voor de hulporganisatie, en begint binnenkort als directeur Irak. Van den Berg: 'In zijn positie ligt het voor de hand dat hij wel eens naar de Verenigde Staten zou moeten.'

Drukte op JFK door protesten tegen de immigratiemaatregel van Trump Beeld afp
Drukte op JFK door protesten tegen de immigratiemaatregel van TrumpBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden