Nederlandse bankjes worden straks door Fransen gedrukt

Het drukken van Nederlandse bankbiljetten komt in Franse handen. De Haarlemse drukker Joh. Enschedé die sinds 1814 de biljetten voor De Nederlandsche Bank produceert, wordt overgenomen door de Franse branchegenoot François-Charles Oberthur Fiduciaire....

Beide bedrijven voegen hun bankbiljettendivisie, hun vlaggeschepen zeggen ze zelf, samen in een nieuw bedrijf, waarvan Joh. Enschedé 30 procent van de aandelen krijgt en Oberthur 70 procent.

Het is de eerste overname van drukkers van bankbiljetten ter wereld. President-directeur J. Bruinstroop van Enschedé denkt echter niet dat het daar bij zal blijven. 'Het is een belangrijke eerste stap in een proces van overnames.'

Volgens president-directeur Bruinstroop wordt de markt voor private gelddrukkers steeds krapper. Hij verwacht na de eerste golf van euro's in 2002 een overcapaciteit. 'Om te kunnen overleven is groei noodzakelijk.'

Door de overname ('fusie', vindt Bruinstroop) krijgt Oberthur toegang tot het drukken van de euro. In Frankrijk kreeg het bedrijf geen poot aan de grond, omdat de Franse staatsdrukkerij de opdracht voor het drukken van bankbiljetten heeft. Ook ging een lucratieve opdracht voor het slaan van de Portugese euro aan hun neus voorbij.

Joh. Enschedé kan als huisdrukker van De Nederlandsche Bank de Nederlandse euro maken. Binnenkort komt daar een tweede euromunt bij. Welk land dat is, wil algemeen-directeur N. Koutros van de bankbiljettendivisie van Oberthur niet zeggen. 'Het is aan de centrale banken om dat bekend te maken.' Wel zegt hij dat de opdracht inmiddels op zak is.

Koutros wordt de baas van de nieuwe gelddrukkerij. Desondanks wordt de relatie tussen Fransen en Nederlanders gelijkwaardig, meent Bruinstroop. 'Er moet unaniem worden beslist over de strategische richting, over waar de biljetten gemaakt moeten worden en over de investeringen.'

Bruinstroop denkt dat hij met de Fransen een goede toekomst tegemoet gaat. 'Beide bedrijven passen goed bij elkaar. Oberthur heeft een goed positie buiten Europa en wij staan bekend om technische en kwalitatieve hoogwaardige kennis. We kunnen nu effectiever en efficiënter werken.'

Het nieuwe bedrijf wordt met een omzet van 65 miljoen euro en vierhonderd werknemers de derde particuliere gelddrukkerij ter wereld.

In de hele wereld worden per jaar tachtig miljard bankbiljetten gedrukt. Verreweg de meesten, 80 procent, worden gedrukt door staatsdrukkers. De rest van de markt is in handen van private drukkers. De Franse drukkerij is evenals Joh. Enschedé gespecialiseerd in drukwerk waarbij een hoog veiligheidsniveau gegarandeerd moet zijn. De Fransen zijn net als Joh. Enschedé van oudsher een familiebedrijf. De Franse drukkerij werd in 1842 opgericht door de familie Savare. Inmiddels is het deels in handen van een groep banken.

Joh. Enschedé, vernoemd naar de oprichter, vestigde zich in 1703 in Haarlem. In 1814 begon de drukker voor het eerst bankbiljetten te maken voor De Nederlandsche Bank. Ook het Nederlandse familiebedrijf heeft het niet meer alleen voor het zeggen. Het huidige concern is mede in handen van participatiemaatschappij NPM Capital.

In omvang steekt Joh. Enschedé schriel af tegen de Franse partner. De Haarlemse drukker heeft zevenhonderd mensen in dienst terwijl de Fransen in totaal 2700 werknemers tellen. De bankbiljettentak heeft een omzet van 18 miljoen euro, terwijl de Fransen vorig jaar 48 miljoen euro incasseerden.

De overname heeft geen gevolgen voor het personeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.