Nederlandse banken geslaagd voor stresstest

Alle zeven Nederlandse banken zijn succesvol door het bankenonderzoek van de Europese Centrale Bank gekomen. De buffers zijn groot genoeg om een nieuwe recessie te doorstaan, aldus de ECB. Van de 130 Europese banken die zijn onderzocht hebben 25 banken de test niet gehaald.

Eric van den Outenaar
Het nieuwe hoofdkwartier van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Beeld anp
Het nieuwe hoofdkwartier van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.Beeld anp

Het zogeheten kernkapitaal van de Nederlandse banken blijft bij een normale economische ontwikkeling ruim boven het gestelde minimum van 8 procent uit. Ook blijft in het geteste noodscenario van de ECB de financiële buffer van de banken boven de 5,5 procent. Dat is de minimale vereiste voor banken om in geval van nood overeind te blijven.

De zeven onderzochte Nederlandse banken zijn ING Bank, Rabobank, ABN Amro, SNS Bank, BNG Bank, NWB Bank en de Nederlandse tak van het Schotse RBS. Volgens DNB zijn de instellingen 'goed gekapitaliseerd' en zouden zij 'bij sterk tegenvallende economische ontwikkelingen over voldoende kapitaal blijven beschikken.'

Binnen de eurozone zijn ruim 25 van de 130 banken in Europa niet geslaagd. De slachtoffers vallen vooral in de zuidelijke landen. Negen Italiaanse banken zijn gezakt. Ook drie Griekse en twee Cypriotische banken kregen een onvoldoende. Daarnaast moeten het Belgische Dexia en AXA Bank Europe extra kapitaal ophalen.

De gezakte banken kwamen op 31 december 2013, de peildatum van de stresstest, een bedrag van 24,19 miljard euro tekort. In de afgelopen maanden hebben de banken al extra maatregelen genomen en in totaal 17,90 miljard euro uit de markt opgehaald. Van de 25 banken zijn er 13 banken die nog extra geld moeten ophalen.

De Nederlandse banken doorstonden de ECB-test zonder veel problemen. ING kan naar aanleiding van de resultaten zelfs al eerder dan verwacht de staatssteun aan de Nederlandse overheid terugbetalen. Beeld anp
De Nederlandse banken doorstonden de ECB-test zonder veel problemen. ING kan naar aanleiding van de resultaten zelfs al eerder dan verwacht de staatssteun aan de Nederlandse overheid terugbetalen.Beeld anp

Opschoonactie

Het bankenonderzoek maakt onderdeel uit van een belangrijke opschoonactie van de financiële sector in de aanloop naar de Europese bankenunie. Vanaf 4 november verschuift de toezichtmacht van nationale overheden en toezichthouders naar de ECB in Frankfurt. De bewaker van de euro krijgt er dan een extra taak bij door het bankentoezicht in de eurozone onder zijn hoede te nemen.

Voortaan gaat de ECB hard ingrijpen als Europese banken uit de bocht dreigen te vliegen. Dat heeft als doel om een financiële crisis zoals die 2008 te voorkomen. Toen moesten banken met veel geld van de belastingbetaler worden gered en dat mag niet opnieuw gebeuren. De ECB neemt haar rol heel serieus en wil er met het onderzoek zeker van zijn dat alle zogeheten systeembanken bij de start van het nieuwe financiële stelsel sterk genoeg zijn.

Tevreden reacties

De Nederlandse Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet in een reactie weten dat de Europese financiële sector 'versterkt' uit het Europese bankenonderzoek is gekomen. Maar 'het blijft zaak om alert te blijven op mogelijke kwetsbaarheden in het Nederlandse, maar ook Europese bankenlandschap', waarschuwde hij.

Regeringspartijen PvdA en VVD reageerden tevreden, maar niet verrast op het nieuws. Volgens PvdA-kamerlid Henk Nijboer moet vooral worden 'doorgegaan op de ingeslagen weg'. VVD-kamerlid Aukje de Vries riep de gezakte banken op om 'snel orde op zaken te stellen.'

Oppositiepartijen reageerden kritischer. SP-leider Emile Roemer zei vandaag in het TV-programma Buitenhof dat banken wereldwijd weer overgaan tot de orde van de dag, inclusief de bonuscultuur en hoge salarissen. 'De banken hebben het lesje van de crisis nog onvoldoende geleerd', aldus Roemer.

Ook volgens het CDA moet er nog veel gebeuren bij de banken. 'De cultuuromslag daar, de echte dienstbaarheid en het beperken van bonussen, dat blijft een opgave de komende jaren', zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Gerrit Zalm, voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro, liet weten 'heel tevreden' te zijn met de uitkomsten van de test. 'De aanpassing van onze kapitaalratio van 0,12 procentpunt is verwaarloosbaar klein. De resultaten van de stresstest bevestigen dat ABN Amro goed gekapitaliseerd is en voldoende buffers heeft om verliezen en economische schokken op te vangen', aldus Zalm.

ING laat naar aanleiding van de testuitslagen weten dat de bank, dankzij de gunstige testuitslagen, nog dit jaar de laatste rest van de Nederlandse staatssteun zal aflossen. In augustus gaf de bank nog aan dat de laatste terugboeking van ruim 1 miljard euro uiterlijk in mei 2015 zou plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden