Nederlandse bank FMO stopt in Honduras na tweede moord

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft al haar activiteiten in Honduras gestopt. Aanleiding tot de drastische stap van de semi-staatsbank is de tweede moord op een activist van de burgerbeweging COPINH in korte tijd. COPINH was ook betrokken bij verzet tegen de de Agua Zarca dam, een project dat mede door FMO wordt gefinancierd.

Gerard Reijn
Protest tegen de Agua Zarca-dam. Beeld
Protest tegen de Agua Zarca-dam.Beeld

In totaal heeft FMO voor 158 miljoen euro aan financieringsverplichtingen in Honduras uitstaan. Het gaat om vijf banken, drie energiemaatschappijen en een hotelgroep. Hoeveel van die 158miljoen al is besteed, is niet bekend.

Dinsdag werd Nelson García vermoord, een 38-jarige activist vanCOPINH. Dat gebeurde nadat het Hondurese leger een dorp had ontruimd. García was daarbij geweest. Op weg naar huis werd hij doodgeschoten.

Moorden

Begin maart werd de leider van COPINH, Berta Cáceres, in haar huis doodgeschoten. De politie concludeerde onmiddellijk dat het om roofmoord ging, maar haar familie gelooft daar niets van. Die verwachtte al jaren dat de 43-jarige Cáceres haar acties met de dood zou moeten bekopen.

Na de moord op Cáceres reageerde FMO geschokt, maar kwam niet met concrete stappen. Nu staakt de bank niet alleen de financiering van de dam, maar van alle projecten in Honduras. 'Het is het gewelddadigste land in de wereld', zegt een woordvoerder. 'Er worden zestien moorden per dag gepleegd. En de afgelopen vier jaar werden 103 activisten vermoord.'

Zestien moorden per dag

FMO zou 13,5 miljoen euro in de Agua Zarca dam steken. Minder dan de helft daarvan is al uitbetaald; de rest wordt bevroren. Eerst wil de voorzitter van de raad van bestuur, Nanno Kleiterp, persoonlijk vaststellen of de mensenrechten afdoende worden gewaarborgd en of de situatie in het land wel veilig is. Maar het kan weken of maanden duren voordat FMO het er veilig genoeg acht om een onderzoek te beginnen. Volgens de Britse krant The Guardian worden sinds de moord op Cáceres de leiders van COPINH voortdurend verhoord door de politie.

De Agua Zarca zou geen stuwdam worden en er zou geen stuwmeer komen. Het zou gaan om een overloop: een drempel in de rivier. De plaatselijke bevolking, de Lenca, verzette zich er lang tegen. Volgens FMO is daarop het bouwplan veranderd. Bouwwerken en installaties werden op de andere oever gepland en er hoefde volgens FMO niemand te verhuizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden