Nederlandse banengroei laagst van EU

De Nederlandse werkgelegenheid is in 2004 met 1,3 procent gekrompen. Daarmee is Nederland hekkensluiter in de Europese Unie. Nederland loopt voorop als het gaat om het percentage volwassenen met een baan....

Ondanks de lage economische groei was aan het eind van 2004 een groter deel van de Europese bevolking aan het werk dan een jaar ervoor. Dat kwam vooral door de dienstensector, waar meer banen werden gecreëerd. In de industrie en in de landbouw kromp de werkgelegenheid. De werkgelegenheidsgroei van 0,6 procent bleef achter bij de groei van 1,1 procent in de Verenigde Staten.

92 Miljoen Europeanen tussen de 15 en 64 jaar namen in 2004 niet aan het arbeidsproces deel. Van hen stonden 19 miljoen officieel als werkzoekende ingeschreven. De overigen zijn niet op zoek naar een baan, of kunnen door ziekte of arbeidsongeschiktheid geen werk krijgen. Vergeleken met tien jaar geleden is vooral in Oost-Europa de werkgelegenheid fors afgenomen.

De arbeidsparticipatie van ouderen (tussen 55 en 64) is sinds de wisseling van het millennium fors (met 4,4 procent) gestegen in de EU. Ook het aantal vrouwen met een baan ging verder omhoog. Daar staat tegenover dat jeugdwerkloosheid ernstiger vormen aanneemt. In Europa is bijna 20 procent van de jongeren op zoek naar werk. De Europese Commissie prees onder andere de Nederlandse overheid voor haar pogingen jongeren weer aan het werk te krijgen.

Ondanks de krimp van de werkgelegenheid loopt Nederland nog steeds voorop als het gaat om het deel van de bevolking tussen 15 en 64 jaar dat aan het arbeidsproces deelneemt. Met een participatiegraad van 73 procent loopt Nederland vooruit op de Europese doelstelling voor 2010, die 70 procent bedraagt. Behalve Nederland voldoen ook Denemarken, Zweden en Groot-Brittannië aan de doelstellingen.

De hoge score van Nederland komt gedeeltelijk door het grote aantal deeltijdbanen. In 2004 werkte 46 procent van de Nederlandse bevolking, en driekwart van de Nederlandse vrouwen, in deeltijd. Dat is meer dan het dubbele van het gemiddelde percentage in de EU.

Door hervormingen is de Nederlandse arbeidsmarkt volgens de Europese Commissie efficiënter geworden. De werkgelegenheid mag dan zijn gekrompen, de tijd dat werklozen zonder baan zitten is korter geworden en vacatures worden sneller vervuld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden