Nederlands beursvehikel wordt aandeelhouder KKR

Beursgenoteerde KPE wordt aandeelhouder van het roemruchte opkoopfonds KKR...

Van onze verslaggever Peter de Waard

AMSTERDAM Het Amsterdamse vehikel van het roemruchte Amerikaanse opkoopfonds KKR (Kohlberg Kravis Roberts) krijgt een andere structuur. KPE, zoals het op Euronext genoteerde KKR Private Equity Investors heet, wordt een rechtstreekse aandeelhouder van de Amerikaanse moeder.

KPE, dat in 2006 in Amsterdam werd geïntroduceerd, belegde tot nu toe zelf in een aantal door Kravis en Roberts en hun 400 specialisten uitgekozen bedrijven. Die beleggingen waren niet bijster succesvol. De koers kwam vanaf het begin in een duikvlucht terecht en daalde in drie jaar van 25 tot ruim 5 dollar.

KPE is statutair als commanditaire vennootschap gevestigd in het belastingparadijs Guernsey. Behalve Henry Kravis behoorde ook George Roberts tot het bestuur, net als Christopher Hill van Chartered Institute of Banks, Remmert Laan van Leonardo & Co en sinds kort Dieter Rampl van UniCredit Group.

Zij hebben als zogenoemd onafhankelijke bestuurders ingestemd met wat een soort van omgekeerde overname wordt beschouwd.

Bestaande aandeelhouders van KPE nemen na de samenvoeging deel in alle activiteiten van het opkoopfonds of private equityfonds KKR, dat een omvang heeft van 50 miljard dollar. Ze moeten zelf op een aandeelhoudersvergadering nog wel instemmen met de transactie, maar de KKR-bestuurders hebben de knopen van hun jas al geteld en dat zal geen problemen opleveren. Uit het feit dat alleen al het bekendmaken van het nieuws leidde tot een koersstijging van 10 procent tot 5,93 dollar in Amsterdam, is een teken aan de wand. De transactie moet op 1 oktober worden beklonken.

In totaal krijgen de aandeelhouders van de publieke vennootschap KPE een belang van 30 procent in KKR. De overige 70 procent blijft bij de bestaande partners.

KKR heeft in Nederland onder meer belangen in chipfabrikant NXP, afvalbedrijf Van Gansewinkel en detailhandelsconcern Maxeda.

KKR krijgt niet alleen voor een koopje KPE, maar realiseert op deze wijze ook de gewenste beursgang. In 2007 probeerde KKR al een officiële beursnotering in New York te krijgen. Maar de kredietcrisis gooide roet in het eten. Nu wordt bekeken of de notering in Amsterdam naar New York verplaatst kan worden.

Henry Kravis en George Roberts toonden zich maandag in een persbericht ‘opgewonden’ over de stap die ‘onze nieuwe aandeelhouders de kans geeft deel te nemen aan de prestaties van al onze bedrijven.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden