Nederlands bedrijf SBM Offshore betaalt megaschikking van 192 miljoen

SBM Offshore schikt met het Openbaar Ministerie voor een bedrag van 240 miljoen dollar (192 miljoen euro). Dat maakte zowel het OM als het bedrijf vanochtend bekend. Het gaat om een corruptiezaak waarin het bedrijf steekpenningen betaalde in Angola en Equatoriaal-Guinee. Ook in Brazilië werden aanwijzingen van omkoping gevonden.

Olieplatform in Zuid-Amerika.Beeld afp

Uit onderzoek onder leiding van het OM blijkt dat tussenpersonen namens SBM ongeoorloofde schenkingen hebben gedaan aan ambtenaren in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië. In totaal betaalde het bedrijf tussen 2007 en 2011 200 miljoen dollar (160 miljoen euro) aan commissies in het buitenland.

Daarvoor betaalt het bedrijf - een dienstverlener aan de olie- en gasindustrie - nu een boete van 40 miljoen dollar (32 miljoen euro). Ook moet het de 200 miljoen dorllar (160 miljoen euro) aan wederrechtelijk verkregen voordelen afstaan.

Onderzoek
Eerder dit jaar verdiepten onderzoekers van De Brauw Blackstone Westbroek en PricewaterhouseCoopers zich al in de steekpenningen die het Nederlandse bedrijf betaalde. Uit hun rapport bleek dat er in zeven jaar tijd 250 miljoen dollar werd betaald aan diverse vormen van smeergeld.

Behalve in de drie genoemde landen zou dat ook gebeurd zijn in Maleisië, Irak, Kazachstan en Italië. Volgens het interne onderzoek is in Angola inderdaad 22,7 miljoen dollar betaald aan tussenpersonen die regeringsofficials hebben omgekocht. In Equatoriaal-Guinea gaat het om 18,8 miljoen.

De meeste commissie (139 miljoen) werd volgens dat onderzoek uitgegeven in Brazilië. In dat land zijn volgens de onderzoekers 'red flags' (aanwijzingen) voor corruptie gevonden, maar geen geloofwaardig bewijs. Tegenover de betaalde commissie stonden in elk geval echte werkzaamheden.

Termijnen
Justitie komt na eigen onderzoek tot de slotsom dat omkoping in Brazilië wel kan worden bewezen. 'Deze bevindingen zijn het resultaat van onderzoeksmethoden die niet ter beschikking staan aan SBM Offshore', stelt het OM in een verklaring.

SBM betaalt de boete in drie termijnen. De eerste, van 100 miljoen dollar, is al overgemaakt, De overige twee van elk 70 miljoen dollar worden voldaan in december 2015 en december 2016. Voor de schikking was al een voorziening genomen in de resultaten over de eerste helft van dit jaar.

De onderneming meldde verder dat het in de Verenigde Staten niet wordt vervolgd voor de kwestie. Een justitieel onderzoek in Brazilië loopt nog.

SBM kijkt naar toekomst
SBM Offshore kan volgens de bestuurder juridische zaken Sietze Hepkema vanaf nu weer naar de toekomst kijken. Dat zei hij vandaag in een toelichting op de schikking. Met de betaling van 240 miljoen dollar denkt SBM 'het hoofdstuk te kunnen sluiten', zei Hepkema.

Hoewel in Brazilië nog onderzoeken lopen tegen het bedrijf, ziet het op dit moment geen reden om daarvoor nog meer voorzieningen te treffen, aldus de bestuurder. Volgens Hepkema hebben sommige van de nog lopende onderzoeken in Brazilië naar het betalen van smeergeld door zakenpartners aan olieconcern Petrobras een sterke politieke lading. President Dilma Rousseff, die vorige maand werd herkozen, heeft een verleden bij dat staatsbedrijf.

'Het stof van de Braziliaanse presidentsverkiezingen is aan het neerdalen', zei Hepkema. 'Het is nu nog te vroeg om de impact op ons bedrijf in te schatten.' Hij kon niet uitsluiten dat SBM nog wel een straf tegemoet kan zien in het Zuid-Amerkaanse land.

Aan de andere kant is de verwevenheid tussen SBM en zijn belangrijkste opdrachtgever Petrobras groot. 'We hebben daar niet voor niets bijna 5000 mensen werken', zei Hepkema. 'Dat weten de autoriteiten ook. Ik zie onze toekomst in Brazilië dan ook met vertrouwen tegemoet'.

Slecht nieuws KPMG

Het onderzoek en de schikking zijn wel slecht nieuws voor accountant KPMG, die de jaarverslagen van SBM Offshore heeft goedgekeurd zonder melding te maken van verdachte transacties. Datzelfde was eerder het geval bij de boeken van bouwbedrijf Ballast Nedam.

Voor de nalatige controle of het bewust verhullen van deze corruptie, heeft KPMG een schikking getroffen met justitie. Sindsdien onderzoekt de accountant ook dossiers van andere klanten, waaronder SBM Offshore.

SBM stijgt op beurs

Op Beursplein 5 stond SBM Offshore vanochtend in de schijnwerpers. De AEX-index noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent lager op 414,24 punten, maar SBM Offshore klom 19 procent. De schikking die de maritiem dienstverlener heeft gesloten in verband met het betalen van steekpenningen in drie landen, is volgens analisten van Rabobank 'zeer positief nieuws'. Het bedrijf betaalt dan wel 240 miljoen dollar, maar de vervolging in de Verenigde Staten is van de baan, wat goed is voor de aandelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden