Nederlands ambulancebedrijf loopt vast op de Deense concurrent

Het Deense avontuur van de Nederlandse ambulance-exploitant BIOS dreigt op een nachtmerrie uit te lopen. BIOS dreigt zijn activiteiten in Denemarken te moeten opgeven omdat het naar eigen zeggen wordt gedwarsboomd door de grote concurrent Falck.

Gerard Reijn
Een ambulance van Falck. Deze Deense ambulance-exploitant zou de Nederlandse concurrent BIOS dwarsbomen door het eigen personeel tegen te houden voor BIOS te werken. Beeld Ingemann Carsten / POLFOTO
Een ambulance van Falck. Deze Deense ambulance-exploitant zou de Nederlandse concurrent BIOS dwarsbomen door het eigen personeel tegen te houden voor BIOS te werken.Beeld Ingemann Carsten / POLFOTO

Volgens BIOS houdt Falck ambulancepersoneel in dienst zodat het niet voor BIOS kan werken. De Deense mededingingsautoriteit verdenkt Falck van de schending van mededingingsregels, en blijkt in december al invallen te hebben gedaan bij kantoren van Falck.

Het Rotterdamse BIOS ging in september vorig jaar van start in de provincie Zuid-Denemarken. Het bedrijf heeft er vijftig ambulances rijden, en ging ervan uit een omzet van jaarlijks 50 miljoen euro te kunnen maken: een half miljard in de contractperiode van tien jaar.

Maar BIOS slaagde er niet in voldoende personeel voor zijn dienst te krijgen. Het moest zelfs Duits personeel aantrekken en Deense taallessen aanbieden om de diensten enigszins te kunnen onderhouden. Bovendien moet BIOS regelmatig ambulances inhuren van een concurrent, Responce. Tot overmaat van ramp is dat bedrijf een dochter van aartsvijand Falck.

'Notitie van zorgen'

Volgens BIOS heeft Falck ervoor gezorgd dat er geen personeel te krijgen is. Falck zou zelf veel personeel in dienst houden waar het geen werk voor heeft, alleen om te voorkomen dat die mensen voor BIOS gaan werken. Zo kon ambulancepersoneel dat in Zuid-Denemarken voor Falck werkte in dienst blijven, hoewel het werk door BIOS was overgenomen.

De Deense mededingingspolitie Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (KOF) is het met BIOS eens. De KOF deed in december invallen bij enkele kantoren van Falck en stuurde deze week de voorlopige bevindingen aan Falck. Volgens de KOF zijn er sterke aanwijzingen dat Falck inderdaad personeel inhuurt zonder directe noodzaak. Bovendien zou Falck BIOS hebben zwartgemaakt om te voorkomen dat eigen personeel bij concurrent BIOS zou solliciteren. Dat staat in een zogeheten 'notitie van zorgen' van de KOF aan Falck.

Allan Søgaard Larsen, bestuursvoorzitter van Falck, ontkent. Volgens hem is er gewoon te weinig ambulancepersoneel in Denemarken; logisch dat Falck probeert iedereen in dienst te houden.

Voor BIOS Denemarken wordt het erop of eronder, lijkt het. Volgens directiesecretaris Martijn van Leeuwen kort de Deense overheid al maandenlang op de betalingen aan BIOS, omdat de contractverplichtingen niet worden nagekomen. Op jaarbasis gaat dat miljoenen kosten, zegt Van Leeuwen.

Volgens Deense media zouden de inhoudingen alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar zijn opgelopen tot 10 miljoen kroon (1,3 miljoen euro). Nu dreigt bovendien een boete, die kan oplopen tot omgerekend 2 miljoen euro. 'Dit gaat op onverantwoorde wijze ten koste van het resultaat', zegt directiesecretaris Martijn van Leeuwen van BIOS in Rotterdam. Hij sluit niet uit dat BIOS zich uit Denemarken moet terugtrekken. 'Dit kan zo niet lang doorgaan. We moeten heel voorzichtig zijn.'

Volgens Van Leeuwen heeft Falck met zijn optreden 'een loopje genomen met de veiligheid van de Denen'. Maar tot nu toe hebben echt levensbedreigende situaties zich niet voorgedaan, zegt hij. Hij denkt dat het tij in Denemarken nog kan keren, nu duidelijk wordt dat Falck mogelijk de hand heeft gehad in het tegenwerken van BIOS. De Deense regio-overheid heeft een besluit over de megaboete met een maand uitgesteld om zich eerst grondig in de vete te kunnen verdiepen.

Schadeclaim

Van Leeuwen verwacht dat BIOS een stevige schadeclaim zal indienen bij Falck, maar bedragen wil hij niet noemen. Hij wil niet zeggen hoeveel BIOS in Denemarken heeft geïnvesteerd, maar dat moet veel geweest zijn. Er zijn dertig vestigingen geopend in de streek. Ook daarbij werd BIOS volgens Van Leeuwen hevig tegengewerkt door Falck. 'Onroerendgoedverhuurders wilden vaak geen zaken met ons doen', zegt hij. Het bedrijf heeft in Denemarken 500 man in dienst, van wie meer dan honderd uit Duitsland. Die hebben allemaal Deense les gekregen. Maar BIOS zoekt nog steeds vijftig man.

De Deense krant Børsen berichtte deze week dat Falck al veel eerder doorhad het personeel als wapen te kunnen inzetten. Bent Bechmann, oud-burgemeester in Zuid-Denemarken, wilde in 2002 een openbare aanbesteding van het ambulancevervoer organiseren. Volgens hem kregen alle bestuurders in zijn gemeente een brief met de waarschuwingen van Falck: als de concessie in andere handen komt, zal Falck zijn personeel vasthouden en dus zal elke concurrent problemen krijgen om aan personeel te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden