Interview Wat ik leerde van de crisis

‘Nederlanders mopperen graag en houden vast aan veiligheid’

Wat Dirk-Jan Kortschot (49) leerde van de crisis

Dirk-Jan Kortschot, in 2009 ontslagen bij Rabobank, nu als kunstenaar hippe hoedenmaker en Marcel de Leeuw, samen runnen ze hoedenwinkel De Hoedenmaker in Amsterdam. Beeld Pauline Niks

‘Eind 2008 werd ik ontslagen. Ook mijn relatie was net uit. Eerst dacht ik wel: ik ben bijna 40, mijn relatie is mislukt en ik ben ontslagen. Wat nu? Maar al snel kon ik de knop omzetten en besloot ik het enige waar ik echt goed in was, weer op te pakken. Het was nu of nooit. 

‘Aan de hogeschool voor de Kunsten heb ik monumentale vormgeving gestudeerd. Daar kwam ik in aanraking met het ambacht. Mijn partner, Marcel de Leeuw, ontmoette ik in dezelfde periode. Marcel heeft middenin de crisis zijn baan opgezegd. Hoewel hij zich volgens anderen gelukkig mocht prijzen überhaupt een baan te hebben, besloot hij vol voor ons bedrijf te gaan. We moesten alle zeilen bijzetten.

‘De grootste les die wij geleerd hebben? Om te denken in mogelijkheden en tegenslag in ons voordeel te gebruiken. Die les kunnen veel mensen nog leren. Nederlanders mopperen graag en houden vast aan veiligheid. Tegen ons zeggen ze: jullie hebben geluk gehad. Maar zo zien wij het niet. Bij de Rabobank zat ik in de gouden handboeien. Ik kon 3-4 keer per jaar op vakantie en kreeg twee bonussen per jaar, maar echt plezier had ik er niet in. Wij hebben bewust gekozen om onze eigen weg te gaan, maar dat betekent niet dat dat  het makkelijkste is geweest.’ 

KIJK VERDER - HET CRISISEFFECT

Banken vielen om, overheden staken zich in de schulden en de huizenmarkt stortte in. Hoe is dat nu, tien jaar na het uitbreken van de kredietcrisis? Schat hier in hoe u denkt dat het er nu voor staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.