Nederlanders grootste spaarders van Europa (en weigeren te beleggen)
De traditionele Nederlandse spaarzin wil maar niet verslappen; Nederlanders blijven tegen de klippen op sparen, ook als het meer kost dan oplevert. Zoals nu, met rentes van tussen de 0,3 en 0,8 procent per jaar.
Bijna 80 procent van het vermogen van Nederlanders wordt nog altijd aangehouden in spaargeld, blijkt uit onderzoek van Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Nederlanders associëren sparen met veiligheid en zekerheid. Slechts 27 procent van de bevolking - althans het deel dat er geld voor heeft - durft zijn vingers te branden aan beleggingsproducten als aandelen.
Dat is veruit het laagste van de twintig landen wereldwijd waar Blackrock een onderzoek uitvoerde. In totaal werden 31 duizend mensen ondervraagd.
Meeste vertrouwen
Internationaal ligt het gemiddelde voor beleggen op 53 procent. Dat Nederlanders daarvan afwijken maakt hen overigens niet ongelukkig. Van alle ondervraagde Europeanen hebben zij het meeste vertrouwen in hun financiële planning.
'Nederlanders willen als ze met pensioen gaan een gemiddeld inkomen van 27.400 euro per jaar ontvangen en 41 procent heeft er vertrouwen in dit niveau ook te zullen halen, zegt Bob Hendriks, hoofd Retail Nederland van Blackrock. Overigens daalt dat wel. In 2014 lag dat nog op 49 procent.
Vrouwen maken zich meer zorgen
Vooral de zogenoemde millenniumgeneratie (geboren na 1980) twijfelt of het pensioenstelsel voldoende soelaas biedt en denkt zelf bij te moeten sparen voor de oude dag. Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwen zich meer zorgen maken over hun financiële toekomst dan mannen.
Bijna 60 procent van de Nederlandse vrouwen is ongerust over de stijgende ziektekostenverzekeringspremies, het dure levensonderhoud en veranderingen in de sociale zekerheid en AOW. Mannen zien ook risico's, maar maken zich daar minder zorgen om.