nieuwspensioenleeftijd

Nederlander werkt gemiddeld door tot 65: dat is vier jaar langer dan in 2006

Nederlanders zijn in dertien jaar tijd vier jaar langer gaan werken. De laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen de opmars van de werkende zestigers. Gemiddeld stoppen werknemers inmiddels op hun 65ste, in 2006 was dat nog 61.

Wim Hoogerbrugge doet op zijn 79ste schoonmaakwerk.Beeld Marcel van den Bergh

Achter dat gemiddelde van 65 jaar gaat ongelijkheid tussen werknemers schuil. Mensen met een lagere opleiding werkten in 2018 door tot 65 en een half jaar. Werknemers met een hoog opleidingsniveau stopten gemiddeld op 64 jaar en 10 maanden.

De onbezorgde oude dag is in de afgelopen twee decennia voor alle werkenden onverbiddelijk opgeschoven, telkens weer een paar maanden de toekomst in. Achter de stijgende lijn in de CBS-grafiek gaat een reeks aan politieke ingrepen schuil. Met groot effect: in 2002 ging bijna een derde van de werknemers nog voor zijn 60ste met pensioen, nu minder dan 5 procent.

Vijftien jaar geleden trokken honderdduizenden mensen naar het Museumplein in Amsterdam om te protesteren tegen het afschaffen van vut en prepensioen, regelingen die vervroegd stoppen met werken aantrekkelijk maakten. De demonstratie kon niet voorkomen dat sindsdien kabinet na kabinet maatregelen heeft genomen om het werkzame leven te rekken. Omdat mensen langer leven en langer beroep doen op AOW en de pensioenpotten en om geld te besparen.

In 2012 en 2015 stemde het parlement in met het verhogen van de AOW-leeftijd en vervolgens het opschroeven van het tempo van die stijging. Financiële druk speelde een grote rol, Europese afspraken dwongen Nederland tot flinke bezuinigingsoperaties, waar de AOW-ingrepen onderdeel van uitmaakten.

Nu de conjunctuur het toelaat, bleek er dit jaar ruimte voor een kleine trendbreuk. In juni gingen sociale partners en kabinet akkoord met een tijdelijke rem op de stijging van de aow-leeftijd. De komende twee jaar wordt de aow-leeftijd bevroren op 66 jaar en vier maanden. Daarna stijgt die langzamer dan aanvankelijk de planning was. Dat akkoord kwam ‘geen dag te laat’, schrijft vakbond CNV in reactie op de CBS-cijfers van woensdag. De stijging was ‘onverantwoord’, meent de bond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden