Nederlander vindt half miljard dollar aan olie in Tunesië

Een Nederlands bedrijf heeft in de woestijn van Tunesië voor zeker een half miljard dollar aan olie en evenzoveel aan gas aangeboord. Het was de eerste operatie van Mazarine Energy, dat in 2013 werd opgericht.

Gerard Reijn
Een oliewerker. Beeld Thinkstock
Een oliewerker.Beeld Thinkstock

Mazarine Energy is het bedrijf van Edward van Kersbergen, die zijn sporen in de olie-industrie aanvankelijk bij Shell verdiende en daarna twee consultancybureau's oprichtte en weer van de hand deed. Xodus verkocht hij in 2013. 'Een paar dagen na de verkoop stond ik in mijn korte broek op Schiphol om op vakantie te gaan', zegt Van Kersbergen. 'Toen kreeg ik een telefoontje uit Tunesië.'

Dat telefoontje ging over een Tunesische olie-investeerder die in de problemen was gekomen. Die zat al acht jaar op een concessie om in een groot gebied naar olie te zoeken, maar had nog niets gedaan. 'De termijn waarbinnen er onderzoek kon worden gedaan, was bijna verstreken. Als er dan nog niets was gebeurd, zou die investeerder een boete aan de Tunesische overheid moeten betalen.' Zonder snelle hulp bij het seismisch onderzoek zou die boete onafwendbaar zijn.

Van Kersbergen stapte er onmiddellijk in. 'Als er kansen zijn, moet je ze grijpen.' Hij regelde zaken 'op basis van handshake's'. Hij nam de concessie in september 2013 op zich, terwijl hij nog niet eens een onderneming had. Mazarine werd pas daarna, in alle haast, opgericht. Nog net voor Kerstmis werd het bedrijf door Tunesië erkend als operator bij olieboringen.

70 procent kans

In het betreffende gebied, vijfduizend vierkante kilometer groot, koos Van Kersbergen een terrein waar hij veel kans op succes meende te hebben. 'Normaal heb je, als je na seismisch onderzoek gaat boren, rond 25 procent kans om iets te vinden. Ik dacht dat ik hier wel 70 procent kans had.' Was het mis geweest, dan zouden er mogelijk problemen hebben kunnen rijzen voor Mazarine en zijn financiers, onder wie miljardair Marcel Boekhoorn. Maar het was raak. Naast gas vond hij mooie, dunne, zwavelvrije olie. 10 à 20 miljoen vaten, die al bij een olieprijs van 25 dollar winstgevend is te winnen.

Tot nu toe stak Mazarine Energy 50 miljoen dollar in de exploratie. Hoe veel hij aan de onderneming overhoudt, zegt Van Kersbergen nog niet te weten. De inkomsten zijn grotendeels voor de Tunesische staat. Maar hij weet wel dat er nog veel werk te doen is. In die onafzienbare woestijn verwacht hij nog veel meer olie te vinden. 'We zijn niet alleen voor dit project opgericht. We willen olie blijven zoeken.'

Hij wil ook aan de slag in andere landen in Noord-Afrika, 'al is Libië nu even niet zo'n goed idee', en in Zuid-Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden