Nederlander spendeert meer geld aan wonen

De Nederlander gaf in 1995, inclusief inflatiecorrectie, 42 procent meer geld uit dan in 1975. De stijging van de welvaart kwam vooral ten goede aan huisvesting, gezondheidszorg en recreatie....

Van onze verslaggever

LUXEMBURG

Luxemburgers blijken veruit de grootste consumenten van de Unie, op enige afstand gevolgd door Belgen en Duitsers. Nederland bevindt zich met landen als Denemarken, Frankrijk en Oostenrijk in de subtop. Portugezen en Grieken geven het minst uit.

Door de sterk gestegen welvaart besteden Europeanen een steeds kleiner deel van hun inkomen aan voeding, drank en tabak. In Nederland wordt het minst aan eten uitgegeven, 15 procent van de huishoudconsumptie. Ook in 1975 was Nederland hekkensluiter op dit punt.

Toch is sindsdien een bescheiden eetcultuur op gang gekomen. Het aantal traîteurs en restaurants is gegroeid, het aanbod aan exotische waar sterk toegenomen. De absolute uitgaven aan voeding en drank zijn sinds 1975 dan ook met 28 procent gestegen. Vooral vis, groenten, fruit en frisdranken worden aanzienlijk vaker geconsumeerd dan twintig jaar geleden. Nederland blijft echter achter bij een traditioneel eetland als Frankrijk, waar 19 procent van de consumptie opgaat aan voeding en drank.

Volgens Eurostat weerlegt het eetpatroon van de Europeanen de gangbare clichés. Zo nuttigen Scandinaviërs de meeste pasta en Grieken de meeste melk en kaas.

Net als de inwoners van de andere rijke landen besteden Nederlanders hun extra inkomen vooral aan huisvesting, recreatie en gezondheidszorg. Sinds 1975 zijn Nederlanders aanzienlijk beter gaan wonen, waardoor de uitgaven voor huisvesting met 54 procent stegen. De uitgaven voor gezondheidszorg gingen met 50 procent omhoog, die voor recreatie met 60 procent.

Ook in andere Europese landen zijn gezondheid en lol de meest dynamische sectoren, aldus Eurostat. De Ieren geven het meest uit aan vermaak, 12 procent van hun inkomen, de rijke Luxemburgers veruit het minst, 4 procent.

Ondanks de Europese eenwording bestaat er geen 'euroconsument', concludeert Eurostat. Consumptie hangt sterk samen met cultuur, traditie en ontwikkeling, aldus het bureau.

In het algemeen wordt in de noordelijke landen veel uitgegeven aan huisvesting, terwijl er in het armere zuiden relatief meer geld wordt uitgetrokken voor eerste levensbehoeften als voeding. In het armste land van de Unie, Griekenland, gaat 38 procent van het geld op aan voeding en drank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden