Nederlander schuldig aan fraude in Google-aandelen

Een 30-jarige Nederlander heeft voor de federale rechtbank in New York maandag bekend dat hij niet bestaande aandelen van het internetbedrijf Google aan de man heeft gebracht....

ANP

Op het vergrijp staat een celstraf van ruim vier tot bijna vijf jaar. Als R. niet had bekend zou hij zes tot zeven jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. De Amerikaanse federale recherchedienst FBI was de fraude op het spoor gekomen.

R. wilde gebruikmaken van de verwachte beursgang van de internetzoekmachine Google. Eind april kondigde het bedrijf de beursgang aan. Deze zou 2,7 miljard dollar moeten opbrengen.

R. vertelde zijn slachtoffers dat hij een partner was van een investeringsbank die Google begeleidde of dat hij zelf betrokken was bij de beursgang. Hij deed zich ook voor als een oude studievriend van de oprichters van Google, Larry Paige en Sergey Brin.

De Google-investeerders die in de verhalen van R. zijn getuind, hadden al 500.000 dollar op verschillende bankrekeningen van de Nederlander gestort. Hij liet ze intekenen voor twaalf dollar per aandeel.

De frauduleuze praktijken kwamen aan het licht toen een van deze investeerders argwaan kreeg en zijn geld terug eiste. R. had echter vanaf november 2003 in drie maanden tijd 190.000 dollar van de toegezegde investeringen al kwistig uitgegeven aan dure restaurants, stripteasetenten, juwelen en hippe hotels.

De advocaat van R. heeft de rechtbank gevraagd of de Nederlander, die in New York staat ingeschreven als investeringsmanager bij het telecommunicatiebedrijf British Telecom, zijn straf in Nederland mag uitdienen. De aanklagers hebben hier bezwaar tegen aangetekend.

De datum van de beursgang en de prijs van een aandeel Google zijn nog niet bekend. Google zal zijn aandelen aanbieden via een zogenoemde 'Dutch Auction'. Gëinteresseerden kunnen via internet, telefoon of fax aangeven hoeveel aandelen ze willen hebben en tegen welke prijs. Google kiest dan de hoogste prijs waarop het alle aandelen die het wil plaatsen, kan verkopen. Dit wordt de 'clearing price' genoemd en zal de status van introductieprijs krijgen. Bieders die op dit niveau hebben ingezet of daarboven, worden de gelukkige eigenaars. Deze methode is genoemd naar de wijze waarop in Nederland bloemen en planten al vele decennia worden geveild.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden