Nederlander in rijkste landenlijst van Allianz

Nederland staat als enige eurozoneland in de toptien van de rijkelandenlijst van verzekeraar Allianz. Als de schulden van de vermogens worden afgetrokken, zakt ons land echter flink.

De Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Beeld anp
De Amsterdamse P.C. Hooftstraat.Beeld anp

Nederlanders weten eigenlijk zelf niet hoe rijk ze zijn. Iedere Nederlander heeft buiten vastgoed en auto's bijna 130 duizend euro aan financieel vermogen: effecten, spaargelden, pensioen-aanspraken en levenpolissen. Dat is voor een gezin met twee kinderen al meer dan een half miljoen euro. Hiermee staat Nederland als enige van de eurozonelanden in de toptien van meest vermogende landen. Nederland bezet de zesde plek.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van verzekeraar Allianz (onder meer eigenaar van beleggingsgigant Pimco) naar vermogens in vijftig landen van de wereld. Als de schulden van de vermogens worden afgetrokken - met name hypotheekschulden - zakt Nederland meteen een stuk op de ranglijst. Het land komt dan op de negende plek.

Zwitserland derde keer op rij bovenaan

Allianz heeft deze cijfers ondergebracht in een Global Wealth Report. De Duitse verzekeraar is niet de enige die dergelijke rijkenlijsten publiceert. De Zwitserse bank Crédit Suisse, automatiseerder Cap Gemini en managementbureau Boston Consulting brengen ook dergelijke ranglijsten. Maar Allianz gaat er prat op de eerste te zijn. Arne Holzhausen, een van de samenstellers, zegt dat zij de eerste zijn omdat ze zich beperken tot de vijftig belangrijkste landen (geen Luxemburg, Monaco of Qatar) en zich baseren om empirische gegevens. 'Crédit Suisse werkt meer met modellen.'

In de lijst van Allianz, die voor de zevende keer naar buiten wordt gebracht, staat Zwitserland voor het derde jaar op rij bovenaan. Sinds het vorige rapport is het wereldwijde particuliere vermogen in 2015 met 4,9 procent toegenomen. Dit is net iets meer dan de economische groei, maar circa de helft van de groei in de jaren ervoor. In de drie voorgaande jaren groeide het vermogen met gemiddeld 9 procent twee keer zo hard. Veel heeft dat te maken met de dalende rente. Dat Nederland als enige eurozoneland in de toptien staat, is volgens hoofdeconoom Michel Heise van Allianz geen toeval. 'Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels ter wereld.' Nederlanders steken deels gedwongen 80 procent van hun nieuwe spaargeld in pensioenen en verzekeringen. Nederlandse huishoudens behaalden in 2015 een rendement van 4,8 procent; een van de hoogste in de eurozone. De Franse huishoudens behaalden een rendement van 3,6 procent en de Duitse huishoudens een rendement van 2,3 procent. Als gevolg van het hypotheeksysteem is echter de schuld per hoofd van de bevolking in Nederland met 49.520 euro aanzienlijk hoger dan in de naburige landen Frankrijk (22.190 euro) en Duitsland (20.300 euro).

null Beeld
Beeld

Armoede neemt af

De armoede in de wereld neemt volgens het onderzoek af. 'Tegenwoordig behoort 69 procent van de totale bevolking tot de lage welvaartsklasse tegenover 80 procent in 2000. Dit komt doordat de afgelopen jaren steeds meer mensen, bijna 600 miljoen in totaal, zijn opgeklommen tot de welvarende middenklasse', stelt het rapport. In ongeveer eenderde van de onderzochte landen wordt de middenklasse echter geleidelijk kleiner en deelt ze steeds minder in de algemene welvaart. Deze trend geldt hoofdzakelijk voor de traditionele geïndustrialiseerde landen (VS, Japan en Verenigd Koninkrijk) en de eurocrisislanden, zoals Ierland, Griekenland en Italië. De hoge welvaartsklasse is ook gekrompen. Voor één specifieke groep in die klasse geldt dat echter niet, namelijk het rijkste bevolkingsdecimaal. Het aandeel van de totale welvaart van deze groep groeit onophoudelijk. Het topje van de welvaartspiramide raakt steeds verder verwijderd van het gemiddelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden