Nederlander Dirk de G. is man achter Zwitserse ESC-rekeningen

Een stroman in een wirwar van onduidelijke vennootschappen. Zo wordt de derde gearresteerde persoon in de beursfraudezaak genoemd. Maandagochtend werd bekend dat naast Han V....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Deze grijzende Nederlander die sinds jaar en dag domicilie heeft in Zwitserland is de man achter de ESC-rekeningen, de anonieme vermogensrekeningen die een centrale rol spelen in de zaak tegen hoofdverdachte Han V.

ESC noemt zichzelf een bank, maar is dat niet. Het bedrijfje is een vermogensbeheerder namens klanten die onbekend willen blijven. Het bedrijf is in Zwitserland gehuisvest, maar is officieel gevestigd op de Nederlandse Antillen. Of beter: was, want ESC is in liquidatie. Dirk de G. was gedelegeerd commissaris van ESC, maar in feite voerde hij eigenhandig het bestuur.

Het is niet de enige vennootschap waar Dirk de G. werkt. Halverwege de jaren tachtig was De G. betrokken bij een afvalproject in Wallonië door het investeringsvehikel Mississippi Trade and Investment Corp. Het betrof een uiterst omstreden plan om Nederlands en Duits afval te dumpen in Franssprekend België dat in die jaren minder ver was met zijn milieuwetgeving. De Mississippi-investeringsmaatschappij was trouwens geen kleine speler. Naar verluidt ging er een miljard gulden om in het fonds.

De G. dook ook op als medefinancier van het SIAC, het Sonsbeek International Art Centre, in Arnhem. Dit project, geafficheerd als eerste commerciële museum, eindigde in een faillissement. De G. diende vervolgens schadeclaims in bij de mede-oprichters.

De G. is niet vies van schadeclaims. Als ESC-directeur eiste hij zes miljoen gulden compensatie voor verliezen op effectenportefeuilles die Han V. met vrije hand belegde. Niettemin bleven de twee op goede voet. Han V. mocht een jaar later bij zijn nieuwe werkgever Leemhuis en Van Loon opnieuw aan de slag met de ESC-rekeningen.

De anonieme rekeningen werden halverwege 1994 toch opgeheven, na aandringen van de beursautoriteiten. Voor Han V. werd ESC daarmee nutteloos. Kennelijk is het geheimzinnige bedrijfje ook elders niet meer nodig, want het verkeert sinds 1 september in liquidatie, aldus een bewindvoerder op Curaçao. 'De principalen van de vennootschap hebben midden dit jaar gevraagd om liquidatie', zegt liquidator G. Elias van het trustkantoor Staten Management in Willemstad.

'Midden dit jaar': dat is tamelijk precies het tijdstip dat Fiod de tip binnenkreeg die haar op het spoor zette van wat nu de affaire Han V. is. Elias zegt niet te weten wat de aanleiding was voor de liquidatie .

Toen afgelopen vrijdag in Nederland op enkele adressen invallen plaatsvonden, viel justitie ook bij het kantoor van Elias binnen om er de administratie van ESC in beslag te nemen.

ESC Effecten nv heeft in 1992 van de Bank Nederlandse Antillen BNA, de centrale bank, een 'deviezenvrijstelling' gekregen. Dat wil zeggen dat ESC beleggingsactiviteiten mag ontplooien met buitenlanders. In 1993 was er een conflict tussen ESC en BNA. ESC noemde zich ESC Effectenbank, en 'bank' mocht niet van de toezichthouder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden