Nederland zal EU-klus mogelijk niet afmaken

In de Europese Unie wordt er steeds meer rekening mee gehouden dat er geen verdrag van Amsterdam zal komen. De zes maanden van het Nederlandse voorzitterschap zouden te kort zijn voor wat minister Van Mierlo 'het grote karwei' noemt....

Van onze correspondenten

Peter de Graaf

Jos Klaassen

DUBLIN

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jacques Poos gaat er niet nu al van uit dat de top van Amsterdam in juni 1997 geen nieuw verdrag oplevert. Poos: 'We hebben geen extra top gepland, maar wij houden er wel rekening mee.' Volgens Spaanse diplomaten heeft Luxemburg de mogelijke data alvast ingekleurd.

Poos: 'Als de Vijftien zich aan hun tijdschema willen houden, moeten ze een of meerdere buitengewone bijeenkomsten over de hervorming van de Unie beleggen om te vermijden dat we in een langdurige turbulente periode terecht komen.'

Het nieuwe verdrag voorziet in een grondige herziening van het Verdrag van Maastricht. Premier Kok, zich bewust hoeveel belangrijke kwesties nog moeten worden opgelost, maakt zich vooral zorgen over de Britse onbuigzaamheid in het vernieuwingsproces van de Unie. 'Europa is niet compleet zonder het Verenigd Koninkrijk', zei Kok in Dublin.

De premier heeft zich als voorzitter van de Unie voorgenomen alles te doen om de samenwerking met de Britten te verbeteren. 'Maar deze samenwerking moet van weerskanten komen.' De verdragsvernieuwing is nodig om de Unie te kunnen uitbreiden naar onder meer Oost-Europa. Kok vindt dat de Unie zich in dat proces niet kan veroorloven om de westflank te verliezen.

'Beste Hans, van nu af is dit jouw probleem'. Met dit kattebelletje gaf de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Dick Spring het Europese voorzitterschap over aan minister Van Mierlo. Hij moet met staatssecretaris van Europese Zaken Patijn de ingewikkelde afronding van de Intergouvernementele Conferentie (IGC) gaan voorbereiden.

Volgens Patijn is het van het allergrootste belang om 'op tijd' een ontwerpverdrag klaar te hebben. Politiek en strategisch is het tijdschema belangrijk, omdat de EU in 1998 niet alleen moet beslissen wie welkom is in de kopgroep van de Economische en Monetaire Unie, maar zich ook klaar maakt om nieuwe financiële perspectieven vast te stellen. De Unie loopt dan het gevaar verlamd te raken.

Ierland heeft als voorzitter in Dublin een lijvig ontwerpverdrag gepresenteerd, maar zonder oplossingen aan te dragen voor de gevoelige meningsverschillen tussen de Vijftien.

Bovendien hebben tijdens de recente Duits-Franse top in Neurenberg Kohl en Chirac hun visie op de toekomst van Europa in een dikke brief vastgelegd. Ook die brief is op de Europese top als basis voor het nieuwe verdrag algemeen geaccepteerd.

Het gaat nu tijdens het Nederlandse voorzitterschap vooral om institutionele kwesties die erg gevoelig liggen: de machtsverhouding in de Unie, de samenstelling van de Europese Commissie, de verbetering van de positie van het Europees parlement en de rol van het Europese Hof van Justitie.

In Dublin zei Patijn dat Nederland deze zaken 'vrij vroeg' in het voorzitterschap gaat oppakken. Den Haag moet snel met concrete verdragsvoorstellen voor de dag komen en daarbij kijken hoe breed en hoe goed zij bij de rest van de Unie worden ontvangen.

Het is mogelijk dat het debat vastloopt en dat er vóór juni 1997 een extra Europese top in Nederland moet worden gehouden. Premier Kok en minister Van Mierlo voelen er weinig voor om nu al een extra Eurotop te plannen. Van Mierlo: 'Maar niets is uitgesloten. Ons denken staat niet stil.'

Pagina 2: Euro alleen stabiel zonder deelname zwakke broeders Pagina 5: 'Europa' moet aan de burgers worden verkocht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden