Nederland wacht procedure wegens tekort

Nederland krijgt woensdag vrijwel zeker een Europese procedure aan zijn broek omdat het begrotingstekort vorig jaar hoger was dan de EU-normen....

Concreet gevolg van een Brusselse procedure is dat het kabinet niet meer ontkomt aan extra bezuinigingen, anders dreigen miljardenboetes. Vorig jaar was het tekort 3,2 procent van het nationaal inkomen, terwijl 3 de grens is. Overigens was het kabinet de extra maatregelen al van plan. Maar zolang het bij intenties blijft, tellen ze niet mee.

Puur formeel krijgt Nederland de verplichting om pas in 2005 het tekort onder de 3 procent te brengen. Toch wil Zalm sneller maatregelen om al dit jaar dat doel te bereiken. 'Ten eerste omdat als je nu niets doet, het in 2005 des te moeilijker wordt. Bovendien hebben we de verplichting om zo spoedig mogelijk onder de 3 procent te komen', legde Zalm uit. 'Het kabinet wil nog dit jaar onder de 3 komen.'

De procedure waarvoor de Europese Commissie als dagelijks EU-bestuur het startschot moet geven, is bijna een automatisme. Alleen als dit jaar geen nieuwe overschrijding van de normen zou dreigen, zou 'Brussel' kunnen besluiten de procedure achterwege te laten. De procedure stopt zodra de ministers van Financiën van de EU ervan overtuigd zijn dat de Nederlandse maatregelen afdoende zijn. Vrijdag maakten ze tijdens een vergadering in Ierland geen kritische opmerkingen over de bezuinigingsplannen van minister Zalm.

Bronnen rond de Commissie bevestigen de komst van de procedure. Wel voegen ze eraan toe dat de situatie in Nederland niet te vergelijken is met die in Frankrijk. Het Franse tekort zit al jarenlang over de afgesproken grenzen en Parijs weigert voldoende maatregelen te nemen.

Ook woensdag komt de Commissie met een voorstel om Italië een 'vroege waarschuwing' te geven omdat ook daar overschrijding van de normen dreigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden