Nederland voldoet aan EU-regels uitstootrechten

Nederland voldoet aan de Europese eis dat alle grote industriële bedrijven die veel energie verbruiken ook genoeg rechten hebben om het broeikasgas koolstofdioxide (CO) uit te stoten....

ANP

Uit een eerste rapportage over de handel in uitstoot- of emissierechten, die de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, maandag heeft gepresenteerd, blijkt dat Nederland zich aan de regels houdt. In totaal vallen in Nederland 209 grote bedrijven onder de nieuwe Europese regeling voor emissiehandel.

In de hele Europese Unie gaat het om 9400 bedrijven. Daarvan hebben er 849 niet voldoende uitstootrechten gekocht. Negentig daarvan bevinden zich in Duitsland.

De beperking van en handel in emissierechten is het voornaamste Europese middel om de uitstoot van CO2 te beperken, zodat de temperatuur op aarde hooguit 2 graden opwarmt. De EU- en andere landen hebben zich daartoe verplicht in het zogeheten Kyoto-verdrag.

Milieuorganisaties Wereld Natuur Fonds (WNF) en Greenpeace reageren woedend. Ze vinden dat Nederland en andere EU-landen te veel emissierechten hebben toegekend. ‘Bijna fraude’, zei politiek medewerkster Delia Villagrasa van het WNF Brussel. Joris den Blanken van Greenpeace: ‘Veel landen, waaronder Nederand, hebben hun industrie bevoordeeld ten koste van het klimaat.’

Nederland heeft vorig jaar 6,1 miljoen ton aan emissierechten meer toegekend dan de 80,3 miljoen ton die mocht. Voor de hele EU gaat het om ruim 44 miljoen ton, ofwel de gehele uitstoot van Zweden en Denemarken. Bovendien hebben landen nog miljoenen tonnen in reserve achter de hand.

‘Op deze manier heeft de emissiehandel weinig zin’, aldus Villagrasa van het WNF. ‘Begrijpelijk dat de rechten zo goedkoop zijn geworden. Helaas’, aldus Villagrasa.

De organisatie wil dat bij de volgende fase van emissierechten de Europese Commissie een verplichte beperking van minstens 9 procent oplegt voor de periode 2008-2012. Ook zouden op den duur alle emissierechten geveild moeten worden. ‘Dan komt geld vrij voor echte CO2-beperkingen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden