Nederland voert slag om belasting vakantiegeld

Nederland is in de ban van de slag om het vakantiegeld. De hamvraag is of het wel eerlijk is vakantiegeld van de ene werknemer voor 100 procent te belasten, terwijl voor mensen in de bouw slechts over 75 procent van het vakantiegeld belasting wordt ingehouden....

PETER VAN DEN BERG

Van onze verslaggever

Peter van den Berg

AMSTERDAM

Hoeveel bezwaren er de afgelopen week zijn binnengekomen, kan een woordvoerster van de Belastingdienst in Utrecht niet zeggen. 'Er zijn bezwaarschriften ingediend', wil ze alleen kwijt. 'Maar we kunnen geen exacte getallen geven. We hebben nog geen landelijk overzicht.'

De commotie is ontstaan doordat twee belastingambtenaren in Terneuzen teruggave willen van de belasting die is ingehouden op hun vakantiegeld. Want, zeggen de ambtenaren, honderdduizenden werknemers in de bouw en de landbouw krijgen vakantiebonnen die slechts voor 75 procent worden belast, terwijl bij 'gewoon' vakantiegeld over 100 procent belasting wordt ingehouden.

Aan die rechtsongelijkheid moet een einde komen, vinden de twee belastingambtenaren. Zij worden gesteund door onder meer het Buro voor Rechtshulp in Amsterdam.

Dit bureau verspreidt een voorgedrukt bezwaarschrift waarmee particulieren die vinden dat ze te veel belasting hebben betaald over hun vakantiegeld, teruggave kunnen aanvragen bij de fiscus.

Het Buro voor Rechtshulp beroept zich ook op het gelijkheidsbeginsel. Of de actie succesvol wordt, weet juriste L. de Vroom van het bureau nog niet. 'Zoals bij meer zaken waar het om gelijke behandeling gaat, kan de belastingdienst uitgaan van het principe ''even slecht is ook gelijk''. Dat hebben we ook gemerkt bij protesten tegen de AWW en de ANW.'

De Bouw- en Houtbond van de FNV is verbaasd over alle opwinding. 'Dat werknemers met vakantietoeslag en werknemers met vakantiebonnen fiscaal verschillend worden behandeld, is al zo oud als het systeem zelf.

'Bij de ingrijpende herziening van het belastingstelsel in 1990 (de operatie-Oort) is het systeem van vakantiebonnen nog eens kritisch tegen het licht gehouden. Dat heeft geleid tot de conclusie dat er goede redenen zijn de waarde van de vakantiebonnen voor 75 procent te belasten', zegt de bond.

Van een ongelijke behandeling is geen sprake, meent de Bouw- en Houtbond. De bonnen bieden de werknemers in de bouw zekerheden. Bouwvakkers veranderen vaker dan andere werknemers van baan. Door het bonnensysteem gaat de opbouw van het vakantiegeld gewoon door.

'En', meent de bond, 'als de bonnen volledig worden belast, gaan de werknemers er netto 1,5 procent op achteruit. Bezien vanuit de koopkracht worden de werknemers met vakantiebonnen dus wél gelijkwaardig behandeld.'

De opstelling van de FNV-bond is voor het Buro Rechtshulp geen reden van de actie af te zien. 'We hebben juist het vermoeden dat er veel behoefte aan bestaat', zegt De Vroom. 'De bezwaarschriften zijn in eerste instantie onder de eigen medewerkers verspreid, dat werd zeer op prijs gesteld. Daarom denken we dat veel meer mensen bezwaar willen aantekenen tegen deze gang van zaken.'

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft woensdag te kennen gegeven dat het helemaal niet mag uitmaken of iemand wel dan niet bezwaar aantekent tegen de belastingheffing op vakantiegeld. 'Iedereen moet gelijk worden behandeld, ongeacht of er een bezwaarschrift wordt ingediend of niet.' Staatssecretaris Vermeend is gevraagd een einde te maken aan de onduidelijkheid.

Werknemers die in actie willen komen, moeten binnen zes weken na inhouding van de belastingheffing een bezwaarschrift indienen. Voor de meeste werknemers betekent dit dat voor 12 juli, volgende week zaterdag, een poging moet zijn ondernomen.

Bij het Haagse gerechtshof loopt een procedure over teruggave van over vakantiegeld geheven belasting. Mogelijk krijgt deze procedure nog een vervolg bij de Hoge Raad. 'Het kan dus nog jaren duren voordat de hoogste rechter een uitspraak doet', relativeert de ondernemingsorganisatie VNO-NCW de affaire in een circulaire aan haar leden.

Tot die tijd houdt de fiscus zich muisstil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden