Nieuws

Nederland strijdt tegen bonus AirFrance-KLM-topman, maar zonder succes

Nederland heeft net als vorig jaar de slag verloren in zijn strijd tegen de bonusregeling voor topman Ben Smith van Air France-KLM. Maar de steun voor het beleid van de Canadees lijkt wel af te brokkelen, bleek woensdag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van de luchtvaartmaatschappij.

Peter van Ammelrooy
Ben Smith tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers van Air France-KLM. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Ben Smith tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers van Air France-KLM.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Net geen 78 procent van de aandeelhouders ging akkoord met de beloning over het boekjaar 2020 van Smith, die in de herfst van 2018 aantrad om de Frans-Nederlandse combinatie uit het slop te trekken. Vorig jaar kreeg Smith nog van 84 procent de zegen. Toen stond in elk geval vast dat de Nederlandse staat als aandeelhouder, met een belang van 14 procent (en 11 procent stemrecht), had tegengestemd.

Ook dit jaar liet demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën weten dat Nederland tegen een bonus voor Smith zou stemmen. Hoewel het belang van Nederland is door de uitgifte van nieuwe aandelen dit jaar verwaterd, tot ruim 9 procent, zou het stemrecht in theorie uitkomen op bijna 14 procent, blijkt uit een bekendmaking in april van Euronext. Welke aandeelhouders nu met Nederland hebben meegestemd is onbekend.

Extraatje

Smith liet vorig jaar weten af te zien van zijn kortetermijnbonus over 2020. Op het spel woensdag stond de extra beloning van maximaal 2 miljoen jaarlijks die de topman wacht als hij in 2023 nog aan het roer staat van Air France-KLM en specifieke doelen heeft behaald.

Ook over twee jaar is Smith nog niet zeker van dit extraatje. De Europese Commissie heeft bij zijn goedkeuring voor de Franse staatssteun als voorwaarde gesteld dat de luchtvaartmaatschappij ook dan pas de bonus mag uitkeren als driekwart van die hulp is terugbetaald.

De beloningscommissie wees er tijdens de aandeelhoudersvergadering opnieuw op dat het beloningspakket voor de topman is opgesteld bij zijn aantreden, ver voor de coronacrisis uitbrak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden