Nieuwsluchtvaart

Nederland stapte in 2022 weer massaal in het vliegtuig, het vaakst naar Barcelona

Na twee magere coronajaren heeft de luchtvaart zich in 2022 flink hersteld. Er vlogen 61,3 miljoen passagiers van en naar een Nederland, ruim twee keer zoveel als het jaar ervoor. Vooral Barcelona was in trek: het bleek de populairste reisbestemming.

Ashwant Nandram
Boeing van KLM landt op Schiphol.  Beeld Nicolas Economou / Getty
Boeing van KLM landt op Schiphol.Beeld Nicolas Economou / Getty

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bijna driekwart van de passagiers bleef binnen Europa. Vooral de vluchten van en naar Spanje (8,4 miljoen passagiers) en het Verenigd Koninkrijk (6,7 miljoen) bleken populair te zijn, de twee bestemmingen zijn goed voor maar liefst een kwart van het totaal aantal reizigers.

Opvallend genoeg wint Barcelona aan populariteit. Afgelopen jaar vlogen 1,5 miljoen passagiers op en neer naar de tweede stad van Spanje, waarmee het de meest populaire stad van 2022 werd. Het laat daarmee Londen, Malaga, Lissabon en Dublin met elk 1,1 miljoen passagiers achter zich. Dat is nieuw: in 2019 werd vanuit Nederland het vaakst van en naar Londen Heathrow gevlogen.

Een kwart van de reizigers koos een bestemming buiten Europa. Die gingen vooral naar de Verenigde Staten (5,1 miljoen passagiers). Daarna volgen de Emiraten (957 duizend reizigers), Canada (947 duizend) en Curaçao (651 duizend).

De 61,3 miljoen passagiers in 2022 zijn weliswaar twee keer zoveel als het jaar daarvoor – toen slechts 29 miljoen passagiers werden geteld – maar nog altijd niet zoveel als voor corona. In 2019 reisde een recordaantal van 81 miljoen passagiers via Nederlandse luchthavens.

Dat het aantal achterblijft, is deels te verklaren door de coronapandemie, waardoor een groot aantal landen − waaronder Nederland − het jaar 2022 nog in lockdown begon. Ook personeelstekorten bij luchthavens en vliegmaatschappijen spelen mee. Dat leidde afgelopen zomer tot lange wachtrijen en gemiste vluchten.

Het noopte Schiphol tot het instellen van een limiet op het aantal reizigers, wat op papier zorgt voor een capaciteitsverlaging van 22 procent, zo becijferde Airport Coordination Netherlands eerder. Inmiddels denkt Schiphol haar zaakjes weer op orde te hebben: vanaf 26 maart heft de luchthaven de beperkingen weer op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden