Nederland probeert met dubieuze kunstgrepen Kyoto te halen

Nederland houdt vast aan het gebruik van dubieuze emissierechten om aan zijn Kyoto-doelen te voldoen. De regering legde een oproep om ze in de ban te doen naast zich neer.

Industrie in Nederland © anp

Dat zeggen betrokkenen bij de handel in emissierechten. Nederland heeft al enige tientallen miljoenen gestoken in de aankoop van deze carbon credits, om de nationale uitstoot voor een deel te compenseren.

Volgens de regels van het Kyoto-Protocol, dat de reductie van broeikasgassen probeert te bewerkstelligen, hoeven deelnemende landen die reductie niet alleen in eigen land te halen. Ze mogen ook investeren in projecten in andere landen. De reductie mogen ze dan in de eigen boekhouding bijschrijven.

Ernstige twijfels
Er zijn echter ernstige twijfels gerezen over enkele zeer grote buitenlandse reductieprojecten. Het gaat om zogeheten HFC-23-installaties, waarin het sterke broeikasgas HFC-23 wordt vernietigd. Dat is een afvalgas dat ontstaat bij de productie van koelvloeistoffen.

Met de vernietiging van het afvalgas worden zoveel emissierechten verdiend (waarmee westerse landen hun uitstoot kunnen compenseren) dat de productie van het afvalgas een doel op zich is geworden. Dat betekent dat er eerst extra broeikasgas wordt geproduceerd, om het daarna te reduceren.

Bedrijven
De lidstaten van de EU hebben eerder dit jaar besloten dat bedrijven die hun uitstoot moeten compenseren, de dubieuze emissierechten vanaf 2013 niet meer mogen gebruiken. Daarop besloten enkele lidstaten onder aanvoering van Denemarken dat het verbod ook zou moeten gelden voor nationale overheden. Enkele gebruikers van de van HFC-23- projecten afkomstige emissierechten liggen daarbij echter dwars.

Ook de Nederlandse overheid heeft uit drie projecten in China en India dergelijke emissierechten aangekocht. Die zijn goed voor de compensatie van 7 miljoen ton CO2-uitstoot in eigen land. De uitstootrechten, die naar schatting zo'n 70 miljoen euro hebben gekost, kunnen belangrijk zijn om de Kyoto-doelen te halen.

Statement
Volgens Jos Cozijnsen, kenner van de markt van emissierechten, zou Nederland 'een goed statement' maken als het de emissierechten zou afschrijven. 'Beschouw het als leergeld.'

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat de emissierechten beheert, kon de afgelopen dagen nog niet reageren.

Lees meer in de Volkskrant

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden