Nederland populair bij Chinese investeerders

AMSTERDAM (ANP) - Nederland doet het goed bij Chinese investeerders. Ons land is onder meer aantrekkelijk als doorvoerhaven naar de rest van Europa. Van de Europese landen zijn Nederland en Duitsland het meest in trek bij Chinese ondernemingen.

Dat blijkt uit onderzoek van de juridische en fiscale dienstverlener Loyens & Loeff. Het bureau voerde een enquête uit onder negentig Chinese bedrijven. Daarvan zegt 60 procent in Europa te willen uitbreiden.

De totale Chinese buitenlandse investeringen bevinden zich volgens Loyens & Loeff in een duidelijk stijgende lijn. In 2004 ging het nog om 44,8 miljard dollar, vorig jaar al om 51,7 miljard.

Niet geringe bedragen

Het zijn bedragen die niet gering zijn, maar volgens Ewout Stumphius, advocaat bij Loyens & Loeff, is dit nog maar het begin. Bij de groei die China doormaakt, wordt vaak alleen maar gedacht aan de economie in China zelf en de rol die buitenlandse bedrijven daarin kunnen spelen. Minder bekend is volgens hem de omvang van de investeringen waartoe de Chinezen zelf inmiddels in staat zijn.

China beschikt over grote buitenlandse reserves en de ,,oorlogskassen'' van Chinese ondernemingen zijn goed gevuld. Bij beursgangen in China worden tegenwoordig miljarden opgehaald. ,,Omdat de Chinese markt zelf verzadigd begint te raken, gaan de Chinezen op zoek naar andere markten'', aldus Stumphius.

Dat juist Europa het goed doet bij de Chinezen, heeft wellicht ook een politieke achtergrond. Europa is in Azië niet betrokken bij politieke spanningen zoals in Korea. Het afketsen van de overname van het Amerikaanse olieconcern Unocal door een Chinese onderneming heeft de zaak er wellicht niet eenvoudiger op gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden