Nederland passeert AOW-grens

In de maand mei worden voor het eerst meer dan 2,5 miljoen AOW-uitkeringen uitbetaald aan 65-plussers. Het aantal uitkeringen zal blijven stijgen tot een piek van 4,5 miljoen uitkeringen in 2038...

Met de stijging van het aantal AOW’ers zullen ook de kosten oplopen. De lasten van de AOW bedragen op dit moment ongeveer 5procent van het nationaal inkomen. Op het hoogtepunt van de vergrijzing in 2038 is dit ruim 7procent, verwacht de SVB. In 2004 steeg het aantal AOW’ers met 52duizend. De uitgaven stegen met 463miljoen tot bijna 23miljard euro.

De uitgaven worden opgebracht door een premie die werkenden betalen en uit de belastingopbrengsten. De AOW-premie is sinds 1998 gemaximeerd op 18,25procent over de eerste twee belastingschijven.

De oudste Nederlander, Hendrikje van Andel (114) ontving direct AOW toen de Algemene Ouderdomswet in 1957 van kracht werd. Bij de invoering van de AOW in 1957 kregen 738.693 mensen een AOW-pensioen. De SVB schrijft de toekomstige stijging van het aantal AOW-ers toe aan de naoorlogse geboortegolf en het feit dat steeds minder mensen voor hun 65ste jaar overlijden.

Belangrijke onzekerheidsfactor bij de ramingen is naast de sterfte ook het aantal ‘buitenlandse’ aanvragen van allochtonen. Wie in Nederland belasting en premies heeft betaald, heeft daarmee recht op AOW voor dat jaar. ‘Die aanvragen zijn moeilijk te voorspellen’, aldus de woordvoerder van de SVB. Vooral door deze aanvragen was de stijging van het aantal AOW-uitkeringen in 2004 hoger dan verwacht.

Zeeland herbergt per honderd inwoners de meeste AOW’ers, gevolgd door Drenthe. In Flevoland is het aantal AOW’ers het laagst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden