'Nederland op vijf na rijkste land ter wereld'

Nederland staat in de top twintig van rijkste landen ter wereld op de zesde plek. Dat bleek dinsdag uit het nieuwste Global Wealth Report van verzekeraar Allianz. Daarin worden het vermogen en de schulden van huishoudens in meer dan vijftig landen geanalyseerd.

De Zuidas, het zakelijk district van Amsterdam. Beeld anp
De Zuidas, het zakelijk district van Amsterdam.Beeld anp

Nederlanders hebben in doorsnee iets meer dan 78.000 euro aan nettovermogen en bezittingen. Bruto, dus inclusief schulden, komt dat bedrag op 126.700 euro en staan we wereldwijd op de vierde plaats. In beide gevallen is Nederland twee plekken gestegen ten opzichte van het jaar 2000.

Andere landen in de eurozone gingen op de lijst flink omlaag. Zo daalden Duitsland en België vier plaatsen naar plek 19 en 9, en kelderden Frankrijk en Italië er 11 naar 16 en 20. Ze zakten vooral op het gebied van brutovermogen en bezittingen. Op de netto ranglijst staan Duitsland en België respectievelijk op positie 18 en 4. Er zijn geen wijzigingen in de top twee: Zwitserland en de VS staan al sinds 2000 bovenaan de lijst van rijkste landen, zowel netto als bruto.

Eurocrisis

Overigens nuanceert Allianz-hoofdeconoom Michael Heise de lijst. 'Dergelijke overzichten moeten wel met een korreltje zout worden genomen', gaf hij aan. Wel is de boodschap volgens hem helder: de eurocrisis heeft de lijst flink door elkaar gegooid, vooral voor landen uit de eurozone.

Uit het rapport van Allianz komt ook naar voren dat wereldwijd de vermogende middenklasse, alle particulieren met een nettovermogen tussen 6100 en 36.700 euro, voor het eerst meer dan 1 miljard mensen telt. Dat komt vooral door China. Ongeveer twee derde van de wereldwijde vermogende middenklasse bevindt zich in Azië, en 85 procent van hen woont in China.

In Nederland namen de bruto financiële activa vorig jaar met 12,3 procent toe, vooral door een sterke stijging van het pensioenvermogen. De groei van de netto financiële activa bedroeg 21,6 procent. Tegelijk blijven ook de schulden in Nederland relatief hoog. 'Wereldwijd gezien hebben in feite alleen Denemarken en Australië een hogere schuldquote dan Nederland', aldus Allianz.

De afgelopen tien jaar is er nauwelijks iets veranderd in de welvaartsverdeling in Nederland, constateren de onderzoekers verder.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden