Nederland moet breken met Brusselse begrotingsregels

Nederland kan maar beter snel breken met het bezuinigingsbeleid, daarover was grote eensgezindheid bij het debat over de economische toekomst van het land.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën presenteert op Prinsjesdag in de Tweede Kamer het koffertje met de rijksbegroting en miljoenennotaBeeld anp

Het kabinet moet de Brusselse begrotingsregels tijdelijk aan de laars lappen en de komende jaren tientallen miljarden euro investeren om de sukkelende economie op te peppen. Nederland krabbelt veel trager op van de kredietcrisis dan omringende landen, wat mede te wijten is aan het strenge bezuinigingsbeleid. Niet zuinigheid, maar geld uitgeven moet nu het devies zijn.

Dit pleidooi hielden TomTom-topman Harold Goddijn, Volkskrant-columnist Frank Kalshoven, SP-Kamerlid Sadet Karabulut, econoom Barbara Baarsma en MKB Nederland-voorzitter Michaël van Straalen zondag unisono in de Rode Hoed, tijdens het maandelijkse debatprogramma van de Volkskrant. Het thema was ditmaal: de economische toekomst van Nederland.

Prudent begroten

'We moeten ons financieringstekort de eerste paar jaar gewoon laten oplopen', zei Kalshoven. 'Is dit goed voor de openbare financiën? Nee. Is het tegen de Brusselse regels? Ja. Is het verstandig? Ja.' Goddijn voegde hier aan toe dat er ook ruimte is voor investeringen doordat de Nederlandse overheid nagenoeg tegen 0 procent rente geld kan lenen.

Baarsma constateerde dat Nederland 'in een diepe dip zit' en dat het daardoor goed uit te leggen is om de Brusselse begrotingsregels - een begrotingstekort van niet meer dan 3 procent van het bbp, een staatsschuld van niet meer dan 60 procent bbp - tijdelijk overboord te zetten. Baarsma wees erop dat Nederland dankzij de verhoging van de aow-leeftijd op de langere termijn geen tekort, maar juist een overschot op de staats-financiën heeft. Wel waakte ze ervoor om 'het deksel van de schatkist te halen. Ik ben wel voor prudent begroten.'

Kalshoven stelde onder meer voor om tientallen miljarden euro's te steken in de overgang van Nederland naar een duurzame economie. Dat is niet alleen goed voor het milieu en de werkgelegenheid, maar ook rendabel, zei Kalshoven. 'Je kunt het geld bijvoorbeeld steken in het isoleren van huizen, opdat we minder energie hoeven te verbruiken. Dat geld verdien je op de lange termijn terug.'

Michael van Straalen, voorzitter van de werkgevers- en ondernemerskoepel MKB-Nederland.Beeld anp

Lasten verlagen

SP-Kamerlid Karabulut pleitte ervoor de belasting op arbeid te verlagen. 'De verhouding tussen arbeid en kapitaal is compleet scheefgetrokken.' Terwijl het bedrijfsleven procentueel gezien alsmaar minder geld afdraagt aan de schatkist, zijn de lasten voor veel gezinnen de laatste jaren gestegen, zei Karabulut.

Ook MKB Nederland-voorzitter Van Straalen sprak zich uit voor een verlaging van de lasten op arbeid. Daarmee maak je het voor werkgevers makkelijker mensen aan te nemen, en stimuleer je de koopkracht van werknemers, zei hij.

Goddijn riep de overheid op een einde te maken aan de miljarden euro's verslindende innovatiesubsidies, door critici ook wel 'een verzorgingsstaat voor bedrijven genoemd'. 'Innovatiesubsidies zijn flauwekul. De overheid weet helemaal niet wat de winnaars en verliezers van de toekomst zullen zijn. De staat kan de belastingen verlagen of het arbeidsrecht veranderen, maar zeggen tegen bedrijven: jij bent de winnaar en we gaan jou ondersteunen met een pot geld, heeft geen zin.'

Harold Goddijn, oprichter en CEO van TomTomBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden