Nederland moet afblijven van lading walvisvlees

Den Haag Nederland kan helemaal niets met het walvisvlees dat in Rotterdam ligt te wachten op een bestemming. Begin deze maand ketenden actievoerders van Greenpeace zich aan een schip dat walvisvlees vervoert van IJsland naar Japan....

Van onze verslaggeefster Lise Witteman

De Tweede Kamer vindt de doorvoer ‘van de perverse buit’ langs Rotterdam ‘een schoffering van ons land’. Maar minister Verburg (Landbouw) kan er niets mee, zei ze woensdag. Volgens haar mogen Japan en IJsland in walvisvlees handelen en is Nederland volgens internationale regels verplicht de doorvoer van ook deze handelswaren toe te staan.

Tofik Dibi (GroenLinks) stelde voor het vlees ‘retour afzender’ te sturen. ‘Zo’n signaal is effectiever dan lange juridische procedures.’

Maar de scheepslading is volledig legaal en Nederland kan daar niet zo maar iets mee doen. Krista van Velzen (SP) suggereerde dat de ambassadeur van IJsland zou kunnen worden aangesproken. Verburg benadrukte dat de ambassadeur weet van de Nederlandse opvatting over walvisjacht, maar dat ze hem die best nog eens op het hart wil drukken. Daarmee bleek alles gezegd over déze scheepslading walvisvlees.

Om in de toekomst toch zeggenschap te krijgen over wat er langs de Rotterdamse haven komt, dringt de Kamer aan op een doorvoerverbod van walvisvlees, maar ook dat blijkt niet zo simpel als het lijkt. Nederland moet zich houden aan internationale verdragen en zelfs al zou Nederland niet langer walvisvlees doorvoeren, dan kan IJsland bij buurhavens als Antwerpen alsnog aanmeren.

Verburg beloofde in Brussel steun te zoeken voor een doorvoerverbod. Voorlopig zal er dus nog gewoon walvisvlees langs de haven van Rotterdam komen. De 60 duizend kilo die er nu ligt, is een zaak tussen Japan en IJsland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden