NieuwsNieuwbouwpiek

Nederland kreeg in 2019 grootste aantal nieuwbouwwoningen sinds tien jaar

Nederland kreeg er vorig jaar bijna 71 duizend nieuwbouwwoningen bij. Dat is het hoogste aantal in tien jaar tijd en ruim 6 procent meer dan in 2018. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een nieuwbouwwijk in aanbouw, Geldrop.Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Door de nieuwbouw nam het aantal woningen in Nederland toe met 0,9 procent tot bijna 7,9 miljoen woningen. Dat aantal is mede bereikt door splitsing van bestaande woningen en het ombouwen van bijvoorbeeld kantoorruimte tot appartementen. Dat leverde in 2019 6 duizend woningen op. Een jaar eerder bedroeg het aantal nieuwe woningen door transformatie van bedrijfsgebouwen nog 13 duizend.

Vanaf de eeuwwisseling tot 2009 groeide de woningvoorraad door nieuwbouw met gemiddeld zo’n 76 duizend woningen per jaar. Door de crisis daalde dat aantal echter scherp. In 2014 werden bijvoorbeeld slechts 45 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. In de vier jaren daarna groeide dat aantal steeds harder.

Zuid-Holland en Noord-Holland zagen met 13 duizend woningen elk vorig jaar de meeste nieuwbouwwoningen verrijzen van alle provincies. Zij tellen nu respectievelijk circa 1,7 miljoen en 1,3 miljoen woningen. In Diemen steeg het aantal huizen procentueel gezien van alle gemeenten het hardst, met bijna 9 procent (1.218 woningen). In de hoofdstad zelf verrezen vorig jaar 5.007 nieuwbouwwoningen, het meest van alle gemeenten. In Amsterdam staan ruim 447 duizend woningen, bijna 6 procent van de Nederlandse woningvoorraad.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelde vorige week dat de nieuwbouw van woningen dit jaar en volgend jaar met 5 procent zal dalen. Het aantal aanvragen van een vergunning voor de bouw van woningen liep vorig jaar sterk terug, onder meer door de stikstof- en pfas-problematiek. Pas vanaf 2022 zal de woningbouw naar verwachting weer een sterke groei laten zien. Het kabinet wil 75 duizend nieuwbouwwoningen per jaar bouwen. Dat lukt volgens het EIB de komende vijf jaar niet.

Meer over de krapte op de woningmarkt:  Wat zijn de mogelijke oplossingen? 

Is de eigen woning een kapitalistische uitwas, vraagt Peter de Waard zich af   

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden