Nederland klopt vergeefs aan bij Belgen om hulp bij pest

Nederland heeft begin deze week tevergeefs hulp gevraagd van België bij de bestrijding van de varkenspest. Het ministerie van Landbouw wilde Nederlands slachtafval naar een destructor in het Oost-Vlaamse Benderleeuw afvoeren, om daardoor extra capaciteit bij destructor Cebeson in het Brabantse Son te creëren voor te ruimen varkens....

Van onze verslaggever

EINDHOVEN

België wilde wel meewerken aan het verzoek, maar het bleek dat de vernietiger in Benderleeuw geen ruimte had voor nieuwe toevoer. Dit hebben betrouwbare bronnen bevestigd.

Het vergeefse verzoek geeft aan dat de nood hoog is gestegen en dat het ministerie op alle mogelijke manieren probeert de varkenspestcrisis harder aan te pakken. Minister Van Aartsen van Landbouw schrijft vandaag een brief aan de Kamer waarin hij nieuwe maatregelen aankondigt. Het ministerie van Landbouw wilde daarover gisteravond nog geen mededelingen doen. Dat de minister meer varkensbedrijven 'preventief' wil ruimen, kondigde hij gisteren al wel aan in overleg met de boerenbonden. Het ministerie van Landbouw heeft bij Defensie ook gevraagd om 'logistieke steun' bij de ruiming van bedrijven. Het zou daarbij zeker niet gaan om een grootschalige personele inzet, maar om materieel.

België wil Nederland graag helpen bij het oplossen van de varkenscrisis, mede omdat het vindt dat Nederland de pest tot nog toe niet voortvarend genoeg heeft aangepakt. De Belgen vrezen het overslaan van de epidemie naar hun eigen land. Zij zijn er groot voorstander van dat Nederland meer varkens afmaakt.

Nederland heeft twee destructoren (in Son en Bergum) waar alle Nederlandse slachtafval moet worden verbrand. Zij draaien sinds het uitbreken van de varkenspest volcontinu. Als België een deel van het normale afval kon overnemen, zou er extra capaciteit vrij komen. Nu dat niet gebeurt, moeten extra geruimde varkens worden opgeslagen in een koelcentrum in de Noord-Oostpolder, dat echter al behoorlijk vol begint te raken.

Nederland weigerde overigens enige jaren geleden Groot-Brittannië te helpen bij de destructie van koeien die moesten worden geruimd vanwege de BSE-crisis. Het verschil met die situatie is wel dat naar België geen mogelijk besmette varkens gaan.

De Belgen zouden alleen zogeheten 'laag risico-materiaal' accepteren: gewoon slachtafval dat bij Nederlandse slachterijen overblijft. 'Kadavers van zieke varkens zouden onze boeren nooit accepteren', zegt J. Matthijs van de Belgische Boerenbond, die er gisteren bij minister Pinxten van Landbouw op aandrong om Nederland tot strengere maatregelen aan te zetten.

De Belgische boeren vinden dat Nederland 'achter de varkenspest aanholt in plaats van haar voortvarend te bestrijden', stelt de Boerenbond-beleidsmedewerker en dierenarts P. de Winter. 'Er moeten in Nederland veel meer varkens worden geruimd dan nu gebeurt.' De Belgen pleiten ervoor alle biggen ouder dan drie weken af te maken. Dat doen zij namelijk zelf ook bij varkenspest-uitbraken en ze vinden dat ze daar goede resultaten mee boeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden