Nederland gaat stroom uit Frankrijk weren

Nederland gaat stroom uit Frankrijk weren omdat dat land niet wil meedoen aan de Europese liberalisering van de elektriciteitsmarkt. Minister Jorritsma van Economische Zaken bereidt daartoe een importverbod voor....

Van onze verslaggeefster Esther Hansen Löve

Grote stroomimportcontracten met Frankrijk die jaren geleden zijn gesloten, blijven intact. 'Maar ik heb begrepen dat vandaag of morgen een nieuw contract aangeboden zou worden en dat zal ik met plezier naar de koelkast verwijzen.'

De Franse senaat wees donderdag een nieuwe elektriciteitswet af die bedoeld was om de stroommarkt te liberaliseren. Frankrijk moet evenwel, net als andere Europese landen, zijn stroommarkt vóór 1 januari 2000 openen voor concurrentie uit het buitenland.

Omdat Nederland deze markt al heeft geliberaliseerd voor de bedoelde groep klanten, mogen Franse bedrijven wel stroom verkopen in Nederland, maar Nederlandse bedrijven niet in Frankrijk. Daarmee schendt dat land het beginsel van reciprociteit (wederkerigheid) en kan Nederland Franse stroom weren.

Nederland staat niet alleen met zijn klachten. Ook Engeland, Spanje en Italië beklagen zich over de opstelling van Frankrijk dat zelf overal in Europa stroom wil verkopen. Jorritsma: 'We zullen het aan de orde stellen tijdens de Europese Energieraad op 2 december.' Als Frankrijk in gebreke blijft met het openen van zijn stroommarkt, riskeert het hoge boetes.

De controle op de import van stroom ligt bij netbeheerder TenneT. Bedrijven die stroom in Nederland willen invoeren, moeten dat melden aan TenneT. Dat zal nieuwe contracten voor uit Frankrijk afkomstige stroom niet meer mogen toestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden