Nederland Europees koploper aantal thuiswerkers: 13,7 procent van Nederlanders werkt vanuit huis

In geen enkel ander Europees land werken zo veel mensen thuis als in Nederland. Van de werkenden tussen de 15 en 64 jaar gaat het om 13,7 procent.

Peter de Waard
null Beeld

Na Nederland komen Luxemburg (12,7 procent) en Finland (12,3 procent). In Oost-Europese landen als Bulgarije (0,3 procent) en Roemenië (0,4 procent) werken relatief de minste mensen thuis.

Gemiddeld is het aantal thuiswerkenden in de EU 5 procent. In de meeste landen is het aandeel vrouwen dat dat doet groter dan het aandeel mannen: 5,3 tegenover 4,7 procent. Ook in dit geval is Nederland een uitzondering: hier werkt 14,7 procent van de mannen thuis en 12,6 procent van de vrouwen.

Veel zzp’ers

Het aantal werkenden dat soms thuiswerkt is twee keer zo groot. In de afgelopen tien jaar steeg dit van 7,7 tot 9,6 procent. Het overgrote deel van hen is zzp’er (18,1 procent). Van de mensen in vaste dienst werkt maar 2,8 procent soms thuis.

Hoe ouder mensen worden, hoe vaker ze thuiswerken. Slechts 1,6 procent van de mensen tussen 15 en 24 jaar werkt gewoonlijk thuis, in de leeftijdsgroep 25-49 jaar is dat 4,7 procent en in de groep 50 tot 74 jaar 6,4 procent. In Nederland zijn die percentages 4,2 (15-24), 14,8 (25-49) en 16,6 (50-64 jaar).

Geen verrassing

Dat relatief veel Nederlanders thuiswerken is geen verrassing. Het werken in vast dienstverband neemt hier het snelst af. Nederland telt inmiddels meer dan één miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), aldus cijfers van het CBS. En dat aantal stijgt nog steeds.

In ongeveer de helft van de huidige EU-lidstaten is het aandeel zzp’ers van de werkzame beroeps­bevolking de afgelopen tien jaar toegenomen. Nederland hoort tot de grootste groeiers, met een groei die twee keer zo groot is als in Duitsland.

Het gaat hierbij om personen voor wie het zzp-schap de hoofdverdienste is. Als ook mensen worden meegeteld voor wie het zzp-schap een bijverdienste is, dan ligt dit aantal nog hoger.

Diverse groep

Wanneer rekening gehouden wordt met inkomsten uit uitkeringen en pensioen dan zijn er bijna 900 duizend personen voor wie het zzp-schap hun belangrijkste inkomensbron was. De groep zzp’ers is zeer divers en bevindt zich in allerlei sectoren. De meerderheid is tussen de 35 en 55 jaar oud en het zijn voornamelijk mannen.

Nederland is overigens ook kampioen flexwerken in Europa. In de afgelopen tien jaar steeg het aantal flexbanen van 875 duizend tot twee miljoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden