Nieuws

Nederland en Frankrijk houden hand op de knip: kopen geen obligaties Air France-KLM

Air France-KLM geeft sinds woensdag nieuwe obligaties uit om 300 miljoen euro op te halen. Zowel de Nederlandse als Franse staat is niet geinteresseerd.

Ashwant Nandram
KLM-huisjes naast de roltrap tijdens de opening van de Crown Lounge van KLM op Schiphol. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
KLM-huisjes naast de roltrap tijdens de opening van de Crown Lounge van KLM op Schiphol.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Net als andere luchtvaartbedrijven kwam Air France-KLM gehavend uit de coronacrisis. Hoewel het aantal reizigers inmiddels weer bijna op het oude niveau zit, is het bedrijf de financiële klap nog niet te boven. Ondertussen is de luchtvaartsector aan het consolideren, waarbij kleine maatschappijen worden opgeslokt door grotere. Ook Air France-KLM is op overnamepad: het heeft haar oog laten vallen op ITA (Italië) en Tap Air (Portugal).

Maar om die ambities waar te maken, moet het bedrijf zijn kapitaalpositie verbeteren. Het heeft op dit moment een negatief eigen vermogen van 2,8 miljard euro. Dat is naast een tweetal magere coronjaren ook te wijten aan de uitstaande lening van 2,5 miljard euro bij de Franse staat.

Woensdag begon het bedrijf een nieuwe financieringsronde. Met de uitgifte van converteerbare obligaties hoopt het bedrijf 300 miljoen euro op te halen. De Nederlandse staat doet daar niet mee, meldde minister van Financiën Sigrid Kaag aan de Kamer. Ook de Franse overheid leent het bedrijf op dit moment geen geld.

Weggegooid geld

Frankrijk en Nederland zijn met respectievelijk 28,6 en 9,34 procent van de aandelen de grootste aandeelhouders van de groep. Door geen obligaties te kopen, lopen beide overheden de kans dat het belang verder verwatert. Voor Nederland zou dat in het meest ongunstige scenario betekenen dat het nog maar 8,66 procent van de aandelen overhoudt, verwacht Kaag.

Dat vooruitzicht is koren op de molen van critici, die menen dat Nederland te weinig zeggenschap heeft over het Frans-Nederlandse luchtvaartgroep. Maar tot voor kort had Nederland überhaupt weinig in de melk te brokkelen: het bezat immers geen aandelen Air France-KLM. In februari 2019 leek daar even verandering in te komen, toen Nederland zonder medeweten van de Fransen 14 procent van de aandelen in de holding kocht. Het was een poging om evenveel stemrecht als de Fransen te krijgen. Kosten: 744 miljoen euro.

Dat machtsevenwicht was van korte duur: in april 2021 bouwden de Fransen hun belang uit van 14 naar 28,6 procent. In Den Haag was de animo om de luchtvaartmaatschappij financieel te steunen inmiddels verdampt. De 744 miljoen euro die Nederland in Air France-KLM stak werd daarmee weggegooid geld, concludeerde deze krant destijds.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden