Nederland en Airbus gaan samenwerken
De Europese vliegtuigbouwer Airbus en de Nederlandse luchtvaartindustrie gaan samenwerken bij onderzoek en ontwikkeling van nieuwe, lichte vliegtuigmaterialen...
Beide partijen hebben woensdagmiddag in Toulouse een samenwerkingsovereenkomst getekend, in aanwezigheid van minister Brinkhorst van Economische Zaken.
Voor het onderzoek is de komende vijf jaar naar schatting vijftig miljoen euro nodig. Daarmee blijft Nederland in de race als toeleverancier van diverse onderdelen voor Airbus-toestellen, waaronder Stork als belangrijkste, verwachten Nederlandse bedrijven.
De machinebouwer bouwt delen van de bovenkant van de romp en van de voorranden van staart en vleugels van de nieuwe Airbus 380. Dat vliegtuig, geschikt voor 555 passagiers, wordt gebouwd door een aantal Europese bedrijven.
Een prototype gaat nog deze maand de lucht in. Half 2006 moeten volgens plan de eerste commerciële 380-machines worden afgeleverd, als eerste aan Singapore Airlines. Op dit moment zijn er 154 machines besteld.
Verder ligt op de tekentafels van het Europese consortium het ontwerp van een Airbus 350, een kleinere 250-zitter die moet concureren met de toekomstige 7E7 (Dreamliner) van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, aartsconcurrent van het het Europese Airbus. Nederlandse bedrijven willen ook aan de bouw van die nieuwe Airbus 350 meedoen.
De Airbus-onderdelen die Stork nu levert, zijn gemaakt van nieuwe, superlichte, maar sterke materialen, waaronder het aan de TU Delft ontwikkelde Glare. Dat is een laagsgewijs opgebouwd materiaal van dunne aluminiumlagen en kunststoflaagjes, die zijn versterkt met glasvezel.
De Nederlandse vliegtuigindustrie is bereid zelf de komende vijf jaar 300 miljoen euro te investeren in nieuwe ontwikkelingen, zoals de verdere technologische ontwikkeling van Glare. De overheid zou dan ook met een bedrag over de brug moeten komen, in de vorm van voorfinanciering van onderzoek en technologieontwikkeling. Als er geld wordt verdiend, moet dat worden terugbetaald.
In het verleden is zo'n 25 miljoen euro per jaar door de overheid voorgefinancierd, rekent Stork voor. Nederlandse luchtvaartkringen wensen nu een jaarlijks overheidskrediet van ongeveer 50 miljoen euro, voor de komende drie tot vijf jaar. Een beslissing daarover is op zijn vroegst in mei te verwachten, liet een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken woensdag weten.