Nederland bouwt weer flink door: binnen vijf jaar op niveau van voor de crisis

Nederland gaat een bouwhausse tegemoet. Bouwbedrijven hebben weer volle orderportefeuilles, zowel voor woningbouw als bedrijfsgebouwen en wegen. Over vijf jaar zal de productie boven het niveau liggen van voor de economische crisis. Dat voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een rapport, dat vandaag verscheen. 

Een bouwproject in Buiksloterham, Amsterdam-Noord, 2016.Beeld anp

De bouwindustrie was één van de zwaarst getroffen sectoren van de crisis van de afgelopen jaren. Veel bouwplannen werd ingetrokken, de huizenverkoop viel sterk terug en de investeringen in infrastructuur werden op een laag pitje gezet. Massaontslagen waren het gevolg. Nu voorspelt EIB een sterke toename van de werkgelegenheid in de bouw.

De afgelopen twee jaar herstelde vooral de woningbouw. Na een sterk herstel in 2015 kwam daar het afgelopen jaar nog 12 procent in de nieuwbouw en 25 procent bij in het herstel- en verbouwwerk van woningen. Dat laatste is vooral een gevolg van het aantrekken van de huizenmarkt. Dat leidde tot veel verhuizingen, meer ombouw van kantoren naar woningen en extra investeringen in duurzaamheid. Ook de woningcorporaties gaven na enkele zuinige jaren weer meer geld uit aan onderhoud van hun huizen.

Vooral woningbouw

De komende jaren blijft de woningbouw de belangrijkste trekker van de bouwwereld, maar zit verdere groei volgens het EIB vooral in de utiliteitsbouw: alle bouw behalve woningen; van kantoren tot ziekenhuizen. Die toename wordt veroorzaakt door economische groei, afnemende leegstand van bedrijfsgebouwen en de lage rente.

Ook grond- en waterwerken en de wegenbouw leveren weer veel nieuw werk op. Na 2017 nemen de budgetten van overheden voor grote werken weer toe, stelt het EIB, na eerdere bezuinigingen. Het totale productievolume in de bouw kwam in 2016 uit 62 miljard euro. In 2022 is dat naar verwachting van het EIB bijna 73 miljard euro.

De werkgelegenheid in de bouw neemt daarmee ook sterk toe. Bouwers huurden het afgelopen jaar voor 10 duizend extra arbeidsjaren in, vooral op basis van flexibele contracten. Op de bouwarbeidsmarkt werd het afgelopen jaar een stijging van de werkgelegenheid gerealiseerd met 10.000 arbeidsjaren. Ook was er een lichte groei van het aantal vaste contracten. In 2017 en 2018 zal de werkgelegenheid met 34 duizend arbeidsjaren kunnen toenemen. Het EIB denkt dat die extra arbeid wordt verdeeld over zelfstandigen en vaste werknemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden