Update

Nederland blijft in recessie; economie krimpt 0,1 procent

De Nederlandse economie is het eerste kwartaal van dit jaar 0,1 procent gekrompen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2012. Daarmee is Nederland nog niet uit de recessie gekropen. Het aantal vacatures is bovendien in tien jaar niet zo laag geweest.

Redactie
Twee belangstellenden bekijken de etalage van een uitzendbureau. Beeld ANP
Twee belangstellenden bekijken de etalage van een uitzendbureau.Beeld ANP

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de statistiek zojuist heeft bekendgemaakt. Het laatste kwartaal van vorig jaar kromp de economie met 0,4 procent.

Huishoudens
Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 is de economie 1,7 procent gekrompen. Ook zijn er 100.000 banen minder dan een jaar geleden. Huishoudens besteedden 2,1 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, de investeringen lager liefst 11,6 procent lager.

Al twee jaar op rij geven huishoudens minder uit dan het kwartaal ervoor. De aanschaf van duurzame goederen loopt sterk terug, maar ook worden er minder auto's, minder kledingstukken en minder meubelen gekocht. Ook wordt er minder besteed aan eten en drinken, en aan genotsmiddelen zoals alcohol en sigaretten. Doordat het kouder was, werd er wel meer aardgas verbruikt.

De uitvoer is wel gestegen ten opzichte van een jaar geleden: 2,3 procent volgens het CBS. De bestedingen van de overheid krompen in het afgelopen kwartaal, met 0,9 procent. De overheidsuitgaven aan de zorg stegen in het eerste kwartaal echter nog wel.

Banen
Het aantal banen daalde ten opzichte van een jaar geleden met 99.000. Met een daling van 1,3 procent is dat de grootste daling sinds het eerste kwartaal van 2010. Liefst 34.000 banen gingen er in het afgelopen kwartaal verloren, ten opzichte van de drie maanden ervoor, ofwel 0,4 procent van het aantal banen. Ook dat is de grootste procentuele afname in drie jaar tijd.

De werkloosheid in Nederland is in april opgelopen tot 8,2 procent van de beroepsbevolking. Het CBS telde vorige maand 650.000 werklozen. Dat waren er 7000 meer dan in maart. In die maand kwamen er 30.000 werklozen bij in Nederland en liep de werkloosheid op tot 8,1 procent. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. In de afgelopen 3 maanden kwamen er elke maand gemiddeld 19.000 werklozen bij. De stijging was daarbij het sterkst onder mannen.

Het aantal lopende werkloosheidsuitkeringen lag vorige maand met 380.000 op ongeveer hetzelfde peil als in maart. Aan jongeren werden 4 procent minder uitkeringen verstrekt, terwijl de uitkeringen aan 55-plussers met ruim 1 procent toenamen. In april werden 23.000 uitkeringen beëindigd omdat de ontvanger nieuw werk vond. Dat was 5 procent meer dan in maart en 13 procent meer dan in april 2012.

Vacatures
Het aantal openstaande vacatures is aan het einde van het eerste kwartaal gedaald tot 97.000. Dat zijn er 5000 minder dan een kwartaal eerder. Volgens het statistiekbureau is het aantal openstaande vacatures het laagst in 10 jaar.

De sterkste afname was te zien in de zorg, met een daling van het aantal vacatures met 2000 tot 13.000. Alleen in het openbaar bestuur was sprake van een stijging. Eind maart waren er 5000 openstaande vacatures in deze sector.

In het eerste kwartaal van 2013 zijn er 153.000 vacatures ontstaan, 16.000 minder dan een jaar eerder. Ook het aantal vervulde vacatures lag in het vierde kwartaal lager dan een jaar eerder en kwam uit op 150.000.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden