Nederland achter in biotech

De omzetten van Europese biotechbedrijven stijgen snel. De Nederlandse industrie blijft daarbij flink achter, meldt adviesbureau Ernst & Young (E & Y) in een woensdag verschenen evaluatie van de wereldwijde biotech-industrie....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

In 2005 waren 122 beursgenoteerde Europese biotechbedrijven goed voor een omzet van acht miljard euro. Dat is een stijging van 17 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Wereldwijd werd 63 miljard euro in biotechproducten omgezet. Nederlandse beursgenoteerde biotechbedrijven zijn goed voor een omzet van 448 miljoen euro, turfde E & Y. Er werkten in 2005 1700 mensen. In heel Europa zijn dat meer dan 33 duizend.

Europese beursgenoteerde bedrijven hebben 523 biotechproducten, vooral medicijnen, in ontwikkeling. Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk lopen daarbij voorop.

In die landen zijn grote farmaceutische bedrijven gevestigd, potentiële afnemers van biotechproducten. Ook de overheden daar geven veel geld uit aan onderzoek, stelt E & Y. Nederland steekt hier schril bij af en staat wat aantal producten betreft op de elfde plaats; België, Denemarken en Zweden gaan voor. Nederlandse beursgenoteerde bedrijven ontwikkelen zes biotechproducten. Een daarvan is dicht bij de markt, en wordt uitgeprobeerd in patiënten. Het betreft een eiwit dat biotechbedrijf Pharming in Leiden heeft ontwikkeld. Het wordt gewonnen uit melk van genetisch gemanipuleerde konijnen. Het middel dient voor de behandeling van patiënten met een specifieke bloedstollingsaandoening.

De Europese biotech-industrie heeft, na een flinke dip de afgelopen jaren, de weg naar boven gevonden, zegt onderzoeker Pieter Lucas van E & Y. Zo gingen in 2005 in Europa 23 bedrijven naar de beurs. Dat is voor het eerst meer dan in de VS, waar de nieuwe industrietak volwassener is.

De industrietak in zijn geheel is nog steeds verliesgevend, aldus E & Y. De meeste producten, vaak medicijnen, zijn in ontwikkeling. Dat vergt al gauw zeven jaar en kost alleen maar geld. E & Y verwacht dat de sector binnen twee jaar winstgevend zal zijn.

Investeerders in biotechbedrijven, vooral risicokapitaalfondsen, hebben goede zaken gedaan. De E & Y-index voor biotechbedrijven steeg in 2005 met 20 procent. De koers van enkele Amerikaanse topbedrijven als Genentech en Amgen verdubbelde, net als de koers van twee Nederlandse bedrijven, Crucell en Pharming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden