Nederlaag voor Ahold

Met grote advertenties in kranten, ongekende druk op de tegenpartij en aan intimidatie grenzende argumentatie heeft supermarktconcern Ahold zich verzet tegen een juridische actie van gedupeerde beleggers tegen het concern....

Het is dan ook een, alleszins terechte, overwinning voor de aandeelhouders dat de Ondernemingskamer een onderzoek heeft gelast naar mogelijk wanbeleid bij Ahold van 1998 tot 2003. De rechter ziet 'gegronde reden tot twijfel' aan de correctheid van het beleid bij het concern, waar de omzetten kunstmatig met 22 miljard euro werden opgepompt teneinde omzetdoelstellingen te behalen. Velt de Ondernemingskamer straks het oordeel 'wanbeleid', dan is de weg vrij voor claims van gedupeerde beleggers die hun aandelenkapitaal zagen verdampen. De financiële gevolgen voor Ahold kunnen groot zijn.

Het is zeer begrijpelijk dat nog een juridische procedure het laatste is waarop het Aholdbestuur zat te wachten, naast de lopende strafzaak tegen de voormalige topmannen Meurs en Van der Hoeven en de miljoenenschikkingen die Ahold onlangs trof met het Nederlandse Openbaar Ministerie en de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Maar het staat buiten kijf dat het fundamentele recht van aandeelhouders volledige informatie af te dwingen via het enquêterecht voorrang moet hebben.

De kapitaalmarkt vervult immers een cruciale maatschappelijke functie: het mogelijk maken van ondernemen en aldus het scheppen van banen en welvaart, door kapitaal en ideeën efficiënt samen te brengen. Het contract tussen kapitaalverschaffer en ondernemer is glashelder: de aandeelhouder verschaft geld en deelt in ruil hiervoor in de winsten én in de normale risico's van de onderneming. Daarbij hoort de harde clausule dat de onderneming zich committeert aan volledige, transparante en onmiddellijke informatievoorziening.

Hierin heeft Ahold gefaald. Op het arrogante af wimpelde het Aholdbestuur vragen van beleggers af. Terwijl olieconcern Shell na het reserveschandaal de samenvatting van een intern onderzoek onmiddellijk publiceerde, zag Ahold geen noodzaak de resultaten van een onderzoek door de huisadvocaat openbaar te maken. Een absurde gang van zaken, zeker als in ogenschouw wordt genomen dat Ahold het grootste boekhoudschandaal uit de Nederlandse geschiedenis op zijn naam heeft staan. De Ondernemingskamer heeft Ahold eraan herinnerd hoe de verhoudingen horen te liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden