NedCar-werknemers gaan staken

Werknemers van NedCar gaan staken. Een meerderheid van het personeel stemde woensdagmiddag tijdens een bijeenkomst van de vakbonden voor acties. Het werk wordt vrijdag in de autofabriek 24 uur stilgelegd...

Van onze internetredactie

NedCar heeft de medewerkers dinsdag verzocht niet te staken. Het neerleggen van het werk zou kansloos zijn en het zou zelfs de ‘positieve positie die NedCar nu in het totaal van Mitsubishi inneemt ernstig kunnen verzwakken en daarmee de toekomst in gevaar kunnen brengen’. Dit stond in een brief die onder medewerkers werd verspreid.

De leden van vakbond De Unie bij NedCar hebben woensdagmiddag in meerderheid tegen stakingsacties gestemd. Ze volgden daarmee de waarschuwing van bestuurder B. Keulen, dat stakingen ‘olie op het vuur’ vormen.

Volgens Keulen werken stakingen bij de Japanse eigenaar Mitsubishi averechts. De Unie legt zich neer bij de herstructurering die duizend banen kost, en zet in op een ouderenregeling. ‘Na de herstructurering moet de populatie niet al te vergrijsd zijn, dat is niet aantrekkelijk voor potentiele investeerders’, lichtte Keulen woensdag toe.

De Unie wil actief mee zoeken naar nieuwe investeerders en nieuwe producten om de capaciteit van NedCar zoveel mogelijk te behouden.

De leden van de Unie gaan vrijdag gewoon aan het werk. Keulen zei te hopen dat ze bij de poort van NedCar niet door stakers worden gehinderd.

Bij NedCar moeten volgens Mitsubishi ongeveer duizend arbeidsplaatsen verdwijnen omdat DaimlerChrysler stopt met de productie van de Smart ForFour in Born.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden