Nauwelijks herstel AEX, Unilever omlaag

AMSTERDAM (ANP-AFX) - Het Damrak liet donderdagmiddag een bescheiden herstel zien van de fikse koersdalingen een dag eerder. Tegenvallende resultaten van was- en voedingsmiddelenconcern Unilever en dreigende renteverhogingen waren voldoende redenen voor beleggers om aan de zijlijn te blijven staan.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar rentetarieven onveranderd gelaten, zo werd donderdagmiddag bekend. Analisten verwachten echter dat de rente in juni wel verhoogd gaat worden. Bankpresident Trichet zei donderdag in een toelichting op het rentebesluit dat de ECB ,,een grote waakzaamheid aan de dag zal leggen wat de inflatie betreft''.

De AEX-index liet een plus zien van 0,1 procent. Daarmee stond de toonaangevende Amsterdamse index op 465,12 punten. Woensdag gingen er bijna 5,5 punten af van de AEX. De MidKap verbeterde 0,6 procent op 633,62 punten. De beurs in Frankfurt ging het wat beter af dan Amsterdam met een verbetering van 0,7 procent. Parijs ging 0,6 procent vooruit, terwijl Londen 0,4 procent klom.

New York

In New York ging de Dow-Jonesindex 0,4 procent vooruit tot 11.440,45 punten. De Nasdaq-beurs stond 0,5 hoger op 2316 punten. De S&P 500-index klom 0,3 procent naar 1317 punten.

Shell kwam donderdag voorbeurs met kwartaalcijfers naar buiten die aanvankelijk goed werden ontvangen. Mede door de aanhoudend hoge olieprijs steeg de winst van Shell harder dan analisten hadden verwacht. Maar het concern is ook minder zeker geworden over zijn oliereserves en wees op moeilijke marktomstandigheden. Shell noteerde een plus van 0,2 procent.

Fondsen

Buhrmann (plus 1,9 procent) ging aan kop bij de AEX-fondsen. Woensdag kreeg het handelshuis een koersval te verwerken van ruim 10 procent na tegenvallende resultaten. De zakenbank Van Lanschot heeft zijn beleggingsadvies voor het aandeel naar boven bijgesteld.

In de MidKap ging Univar 6 procent onderuit. De distributeur van chemicaliën maakte voorbeurs een toename van de nettowinst bekend over het eerste kwartaal van bijna 17 procent, maar dat was minder dan waar analisten op hadden gerekend. De zakenbank Kempen & Co heeft Univar van zijn favorietenlijst afgehaald.

Hunter Douglas

De sterkste stijger bij de middelgrote fondsen was Hunter Douglas. Het aandeel van de producent van raambekleding kreeg er 1,8 procent bij.

Op de valutamarkt noteerde de euro een wisselkoers van 1,2630 dollar. Bij het slot van de beurzen in Europa op de voorgaande dag was de munteenheid 1,2645 dollar waard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden