ColumnKoen Haegens

Natuurlijk, die nieuwe crisis gaat er komen, maar in de tussentijd valt veel geld te verdienen

Wie veel geld wil verdienen, moet geen Volkskrant lezen. Of willekeurig welke andere kwaliteitskrant. Het oor te luister leggen bij gezaghebbende economen levert evenmin een fortuin op. Net als zogenaamd verstandig financieel verdrag vertonen: vlijtig sparen en geen schulden maken. Wat wel helpt? Zet op het moment dat iedereen hel en verdoemenis voorspelt een roze bril op. Wuif alle brave, welgemeende adviezen weg en gelóóf in een toekomst voor dit verdorven systeem.

Aanleiding voor deze zelfkastijding is een vergeten jubileum. Vorig jaar regende het pikzwarte terugblikken op de kredietcrisis. Maar afgelopen maand, tien jaar terug, gebeurde er iets heel anders. Begin 2009 dook de AEX kort onder de 200 punten, de laagste stand sinds 1995. ‘Het is de vraag of het dieptepunt bereikt is’, waarschuwde deze krant nog.

Maar terwijl de rest van de economie in de greep bleef van de crisis, begonnen de aandelenbeurzen te klimmen. Tien jaar later staat de AEX op een slordige 565 punten. Wie dus begin 2009, alle ondergangsscenario’s negerend, 10 duizend euro in een representatief mandje aandelen had belegd, zou nu meer dan 28 duizend euro bezitten. De brave burger die zijn spaargeld in plaats daarvan veilig bij de bank parkeerde – nou ja, u bent zelf waarschijnlijk ervaringsdeskundige.

Het bijzondere is dat de angst de afgelopen jaren niet verdwenen is. We vertellen elkaar dat de huizenprijzen echt niet lang meer zo hard kunnen blijven stijgen. Ondertussen boekten speculanten die onverstoorbaar panden in Amsterdam opkopen in 2018 gewoon weer een rendement van 8 procent. Of neem Bitcoin. Ondergetekende schreef er in 2014 zijn eerste (sceptische) stuk over. Maar hoewel de grootste hype voorbij lijkt, is de cryptomunt nog altijd zeven tot acht keer zoveel waard als toen. Problemen in opkomende landen of op de Chinese beurzen dan? Ook deze krant schrijft er telkens over. Wat de lezer zelden meekrijgt, is dat die koersen een paar maanden later alweer zijn opgeveerd.

We leven in een manisch depressieve economie. Voor de donkere kant daarvan is na 2008 gelukkig veel meer aandacht gekomen. Maar dat kan niet het hele verhaal zijn. De periodes van euforie zijn net zo belangrijk. Dat roekeloze optimisme is de motor achter onstuimige groei. Moeten we dus niet meer oog hebben voor de champagne, de miljoenenjachten, de zakenmensen die met malle projecten gouden bergen beloven?

Natuurlijk, die nieuwe crisis gaat er komen. Misschien zitten we al op het omslagpunt. Maar in de tussentijd valt veel geld te verdienen. De cynische belegger weet dat. Die plukt de dag. De wetenschapper, de kritische politicus en ook wij journalisten turen liever bezorgd naar de horizon. Ik vermoed dat velen zich doodschamen omdat zij in 2007 de crisis niet zagen aankomen. Dat nooit weer, is de gedachte. Ook al belichamen ze daardoor de aloude grap over economen. Wist u dat die negen van de twee laatste recessies juist hebben voorspeld?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden